1
Poslije prekida iračkog izvoza i štrajka u Norveškoj
Skače cijena nafte!

             Cijene sirove nafte danas su na svjetskim tržištima zabilježile najvišu cijenu u posljednjih 10 dana, budući su prekidi u izvozu iračke nafte i štrajk radnika naftne industrije u Norveškoj podstakli fondove na špekulativne kupovine.

             Na tržištu u New Yorku cijena barela sirove nafte porasla je za 24 centi, na $38,70 , nakon jučerašnjeg skoka od $1,14 usled navale špekulativnih kupovina fondova. Barel nafte Brent u Londonu poskupio je za 30 centi, dostignuvši $36,51 - najvišu cijenu od 8. juna.

             Rast cijena izazvali su strahovi zbog sigurnosti obezbjeđenja naftom sa Bliskog istoka usled rastućeg nasilja u Iraku i Saudijskoj Arabiji ove nedelje, pri čemu je nakon sabotaža na iračke naftovode zaustavljen izvoz nafte iz Iraka u visini od 1,6 do 1,7 miliona barela dnevno. Irački izvori kazali su da se nadaju brzom nastavku ograničenih isporuka nafte od nekih 700 000 barela dnevno, ali popravke na naftovodima i dalje se nastavljaju, kažu ti izvori.

             Povrh svega,tržišta su dodatno uznemirile vijesti iz Norveške da je 200 zaposlenih naftne industrije započelo danas sa štrajkom nakon propalih pregovora o platama, prisilivši tamošnje naftne kompanije da smanje proizvodnju za 400 000 barela dnevno, odnosno 13 %, u tom trećem najvećem svjetskom izvozniku.

             "S iračkim naftovodima i ovim štrajkom u Norveškoj, nemamo mnogo zaštite u ovom trenutku na tržištima", rekao je jedan trgovac sa međunarodnog tržišta u Londonu. "Koliko još barela nafte može Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nadoknaditi?".

            Trgovci strahuju i od mogućih napada na naftnu infrastrukturu Saudijske Arabije, vodećeg svjetskog izvoznika, koju je ove godine pogodio val nasilja militanata sa ciljem rušenja vladajuće kraljevske porodice i protjerivanja zapadnjaka.




HINA

Posjeta : 1435