Sedmica - Droga nikad

0
Javna ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci obilježava tri godine rada
Tretman završilo - 45 klijenata!
    - Jednogodišnji tretman do sada je završilo 45 klijenata. Od toga, oko 19 klijenata apstinira preko 2 godine, dok je njih 14 uspješno završilo jednogodišnji tretman, a sada se prati održavanje njihove apstinencije. Do sada je zabilježeno svega 12 (26%) recidiva - rezultati su Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci koja će sportskim i aktivnostima za očuvanje prirode sjutra i u subotu obilježiti tri godine rada. 
 
1
"Preporod" pokreće prvi Centar za resocijalizaciju rehabilitovanih zavisnika/ca i zatvorenika/ca
Bivšim zavisnicima pomažu - poslije tretmana!
    - Ubjedjenja smo da ćemo uvodjenjem i ove novine u tretmanu narko zavisnosti u Crnoj Gori, pomjeriti stvari na bolje, i doprinijeti da se poveća broj onih koji su oslobodjeni od zavisnosti - naglašava Stanko Cerović, izvršni direktor "Preporoda", koji pokrenće prvi Centar za resocijalizaciju rehabilitovanih zavisnika/ca i zatvorenika/ca(koji su bili zavisnici/ce, ili se još uvijek osjećaju opterećeni zavisnošću) u Crnoj Gori.  
 
0
Povodom Međunarodnog dana života JU “Centar za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju zavisnika od psihoaktivnih supstanci” na Kakarickoj gori predstavila aktivnosti u “Delta City”
Rezultati pokazuju - izlaza ima!
    - Za pomoć nam se obratilo preko 70 osoba. Njih 38 završilo je jednogodišnji tretman, a od njih 13 je završilo dvogodišnji tretman. Dvadesotoro su još u kontaktu s ustanovom. Postoji nerezidencijalni tretman. Moram napomenuti da su samo petoro napravili recidiv, što je, s obzirom na problematiku, ohrabrujući rezultat. Naše iskustvo pokazuje da je apsolutno moguće izaći iz problema. Pošto je danas Međunarodni dan života, poenta je bila da ukažemo ljudima koji posredno ili neposredno imaju ovaj problem da se može izaći iz problema i da neko ko je bio u aktivnoj fazi dugo godina može imati nadu u novi život - ukazala je socijalna radnica mr Željka Kovačević na prezentaciji koju je, povodom Međunarodnog dana života, večeras u "Delta City" priredila JU "Centar za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju zavisnika od psihoaktivnih supstanci" na Kakarickoj gori. 
 
0
"Preporod" za Božić dijelio paketiće djeci zavisnika od droge
Pažnja ohrabruje - apstineniju!
    - Ovog puta, vrijeme praznika smo iskoristili, da djeci od zavisnika/ca koji su na tretmanu, uručimo božićne paketiće. Učinak je višestruk. Sigurno ne uspijevamo djeci nadomjestiti (ne)prisustvo roditelja, ali izmamit’ smješak i izraz radosnih i zadovoljnih dječijih lica, da. To je nešto što za nas u "Preporodu", obzirom da se radi o djeci zavisnika/ca, ima specifičnu draž - ističu u "Preporodu", čije je opredjeljenje da život svih koji su pogođeni narko zavisnošću, učini što kvalitetnijim i dostojnijim.  
 
3
"Preporod" stalno uvodi novitete u tretmanu narko zavisnosti
Zavisnicama potreban - poseban tretman!
    - Unaprijeđenje mogućnosti izlječenja postojećih zavisnica i zavisnica sa djecom, smanjenje stope recidiva onih koje su izliječene, smanjenje broja brakova koji su rastavljeni zbog droge, smanjenje broja djece bez adekvatnog roditeljskog staranja, smanjenje broja zaraženih krvlju prenosivih bolesti među intravenskim korisnicama droga, smanjenje stope smrtnosti prouzrokovane upotrebom droga - neki su od ciljeva projekta "Preporoda" koji će se baviti dugotrajnim stacionarnim besplatnim tretmanima za zavisnice i zavisnice sa djecom. 
 
1
Službe bezbjesnosti Italije, Srbije, Crne Gore i Slovenije nastavile saradnju u razbijanju narko mreže i uhapsile 80 osoba
I Italija traži Darka Šarića!
    U Italiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Srbiji uhapšeno je oko 80 kriminalaca povezanih sa narko bandom Darka Šarića. Među uhapšenima je i brat Darka Šarića, Duško. 
 
1
Nacionalni savjet za sprečavanje zloupotrebe droga
Protiv droge - mreža kancelarija!
    - Nužno je da opštine pruže svu potrebnu podršku za uspješno funkcionisanje kancalarija za prevenciju narkomanije i afirmišu njihove aktivnosti i iz oblasti prevencije bolesti zavisnosti - ukazao je danas Nacionalni savjet za sprečavanje zloupotrebe droga koji je usvojio informaciju o formiranju mreže opštinskih kancalarija za prevenciju narkomanije u Crnoj Gori, koje će funkcionisati po jedinstvenoj metodologiji rada.  
 
0
U svakoj crnogorskoj opštini do 1. maja biće formirane i umrežene kancelarije za prevenciju narkomanije
Protiv droge - svi kao jedan!
       - Kancelarije za prevenciju narkomanije radiće po uniformnom modelu i jednoobraznoj metodologiji, u čemu će imati stručnu i savjetodavnu pomoć Operativnog tima za koordinaciju rada opštinskih kancelarija za prevenciju narkomanije. Za postizanje što većih efekata u toj aktivnosti, kontinuirano će se sprovoditi informativno-edukativni programi koji će obuhvatiti cjelokupnu populaciju učenika osnovnih i srednjih škola - dogovoreno je na današnjem sastanku ministra zdravlja dr Miodraga Radunovića sa predsjednicima opština Andrijevica, Danilovgrad, Plav, Plužine, Rožaje, Šavnik, Mojkovac, Kolašin, Ulcinj, Tivat i Herceg Novi.  
 
2
Predsjednik Crne Gore i Nacionalnog savjeta za sprečavanje zloupotreba droga Filip Vujanović
Kancelarije za prevenciju - trebaju svima!
    - Potrebno je formiranje kancalarija za prevenciju narkomanije u svim opštinama - ukazao je predsjednik Crne Gore i Nacionalnog savjeta za sprečavanje zloupotreba droga Filip Vujanović, a predsjednici opština Andrijevice, Danilovgrada, Kolašina, Mojkovca, Plava, Tivta, Hereg Novog, Ulcinja, Šavnika, Plužina i Rožaja iskazali su maksimalno razumijevanje za potrebu formiranja kancelarije za prevenciju narkomanije pokazujući spremnost punog angažmana opština u ostvarenju njenih ciljeva.  
 
1
Konstituisan Nacionalni savjet za sprečavanje zloupotreba droga
Podržano umrežavanje - boraca protiv droge!
       Aktivnosti na realizaciji umrežavanja opštinskih kancelarija za prevenciju narkomanije i tendencija otvaranja kancelarija u svim opštinama Crne Gore afirmisane su na današnjoj, konstitutivnoj sjednici Nacionalnog savjeta za sprečavanje zloupotreba droga - na čelu sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem - koji će afirmisati mjere i aktivnosti prevencije od narkomanije, liječenja i resocijalizacije zavisnika od droge. 
 
2
Nikšićki "Preporod" bio domaćin trodnevnog anti droga skupa
Za pobjednike droge - "Liga pobjednika"!
    Priprema 4. Hrišćanskih okupljanja bivših zavisnika krajem marta u Sarajevu i planiranje budućih zajedničkih aktivnosti - bili su motivi da nikšićki "Preporod" bude domaćin trodnevnog regionalnog anti droga skupa,kolegama iz Sarajeva, Splita, Zagreba, Rijeke i Beograda. Na susretu su dogovoreni dalji koraci saradnje u pomaganju zavisnicima od droga, a na pomolu je i stvaranje „Lige pobjednika“.  
 
2
Vlada Crne Gore
Za borbu protiv droge - Nacionalni savjet!
    Realizujući strateške ciljeve Crne Gore u prevenciji i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, Vlada Crne Gore danas je donijela Odluku o obrazovanju Nacionalnog savjeta za droge. U skladu sa međunarodnim standardima, koji podrazumijevaju uravnotežen, multidisciplinaran i integrisan pristup u ovoj oblasti, Savjet ima zadatak da koordinira aktivnosti svih organa i institucija na nacionalnom nivou, radi preduzimanja adekvatnih i efikasnih mjera u borbi protiv narkomanije. Savjetom će predsjedavati Predsjednik Crne Gore.
 
 
0
Ž.S. (55) iz Bara i V.M. (26) iz Podgorice predati istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici
Prodavali "polutke" heroina?!
    U dvije odvojene akcije službenici MUP, Ispostave kriminalističke policije Područne jedinice Podgorica, lišili su slobode i zadržali Ž.S. (55) iz Bara i V.M. (26) iz Podgorice kod kojih su pronašli i oduzeli oko sedam grama heroina.
Dvojica osumnjičenih da su počinili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga predati su istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici. 
 
0
Prema godišnjem izvještaju Evropskog centra za praćenje droga i narkomanije
Evropljani prešli - na teške droge!
    U Evropskoj uniji se sve češće konzumira heroin, dok je kanabis izgubio na popularnosti, osim u Holandiji, navodi se u godišnjem izvještaju Evropskog centra za praćenje droga i narkomanije. 
 
1
Policija lišila slobode I.V. sa Cetinja
U prijestonicu ponio - kokain!
    Cetinjanin I.V. (40) danas je, uz krivičnu prijavu, predat istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.
 
 
1
Zajedničkom akcijom Uprave policije i Uprave carine presječen lanac krijumčarenja opojne droge marihuane
"Skania" prevozila - "skank"!
    Oko 350 kilograma skanka, koji je upakovan u 239 pakovanja bio sakriven u duplom patosu kamiona i prikolice, otkrila je rano jutros na graničnom prelazu "Debeli brijeg" crnogorska policija u vozilu „Skania", slovenačkih registarskih oznaka MB L7-99T, kojim je upravljao slovenački državljanin D.W. (25) iz Maribora. Zajedničkom akcijom Uprave policije i Uprave carine presječen je lanac krijumčarenja opojne droge marihuane, koji je vodio od Albanije ka zemljama Evropske unije, preko teritorija Crne Gore i Hrvatske.
 
 
1
Aktivisti NVO «4Life" održali interaktivnu radionicu u gimnaziji "Luča"
Na poremećaje ukazali - pričama iz života!
- Stručni saradnik organizacije, specijalni pedagog Jelena Nikić razgovarala je sa učenicima drugog razreda o oblicima poremećaja ponašanja koji se pojavljuju kod djece i mladih kao najčešci uzročnici bolesti zavisnosti. Cilj radionice bio je da se učenici, na bazi iskustvenih priča, upoznaju sa posljedicama koje izaziva zloupotreba narkotika na svim životnim poljima, sa posebnom pažnjom na načine na koje trebaju da se ponašaju, kako bi uspješno izbjegli eksperimentisanje sa drogama koje uvijek na kraju vodi formiranju bolesti zavisnosti. - ističu u NVO «4Life", čiji su aktivisti jučerašnjom interaktivnom radionicom počeli aktivnosti na polju primarne prevencije bolesti zavisnosti. 
 
0
Performans Organizacije civilnog društva “NOVI HORIZONT” iz Ulcinja
“Živi zdrav život – živi bez droge"!
    “Živi zdrav život – živi bez droge" - slogan je performansa koji je, povodom 7. apeila - Svjetskog dana zdravlja, organizovala Organizacija civilnog društva “NOVI HORIZONT” iz Ulcinja da bi mladi, prije svega srednjoškolci, na kreativan način izrazili stav prema bolestima zavisnosti, o važnosti prevencije, te da bi skrenuli pažnju na ovaj ozbiljan problem lokalne zajednice. Namjera kampanje je bila da pomogne mladima da formiraju sistem vrijednosti koji će u svakom slučaju favorizovati zdrav način života.  
 
2
"RETO" - hriščanski centar za liječenje i rehabilitaciju zavisnika o drogama, alkoholu
Zavisnicima pomažu - besplatno!
    - Mi smo hrišćanski centar, u potpunosti besplatan i ne pravimo razlike s obzirom na društveni položaj, pol, religiju ili nacionalnost. Želimo da ti pomognemo! - osnovna je poruka podgoričkog -Ulica sarajevska bb - "Reto centra".
- Samofinansirajuće smo udruženje. Finansiramo se radom volontera i štićenika centra. Djelujemo u svim zemljama regiona i imamo kuće za smještaj momaka i djevojaka u Splitu, Zagrebu, Beogradu, Skopju, Podgorici i Ljubljani. Ali, "Reto Centar" prisutan je svugdje u Evropi i svijetu počev od Španije, Italije, Rusije itd. Na teritoriji Crne Gore počeli smo da radimo 2007. Registrovani smo u registru nevladinih organizacija - istiće predsjednik NVO "Reto centar" Zoran Bilić.  
 
1
Dr Ljubinko Kaluđerović, psihijatar-narkolog, u jutarnjem programu TV Crne Gore
Odvikavanje počinje – priznanjem!
    - Odvikavanje počinje od priznanja. Apsolutno, odmah treba početi sa nekim tretmanom, obratiti se specijalisti. I treba znati da je to problem koji se neće riješiti preko noči. Nekada su potrebni mjeseci, godine. Ali, treba od nečega početi. Nekada ljudi koji su u tom problemu nisu spremni za liječenje, ali apsolutno treba od nečega početi. Treba pratiti svoje dijete, a ne negirati problem i tako godinama doći do neke faze i doći do težih posledica - ukazao je, gostujući danas u jutarnjem programu TV Crne Gore, dr Ljubinko Kaluđerović, psihijatar-narkolog koji sa klijentima radi u JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8|