0
"Preporod" za Božić dijelio paketiće djeci zavisnika od droge
Pažnja ohrabruje - apstineniju!

    - Ovog puta, vrijeme praznika smo iskoristili, da djeci od zavisnika/ca koji su na tretmanu, uručimo božićne paketiće. Učinak je višestruk. Sigurno ne uspijevamo djeci nadomjestiti (ne)prisustvo roditelja, ali izmamit’ smješak i izraz radosnih i zadovoljnih dječijih lica, da. To je nešto što za nas u "Preporodu", obzirom da se radi o djeci zavisnika/ca, ima specifičnu draž - ističu u "Preporodu", čije je opredjeljenje da život svih koji su pogođeni narko zavisnošću, učini što kvalitetnijim i dostojnijim.

- S’druge strane, podjednako, i djeci i ostalim članovima porodice, znači, kad vide i osjete, da nijesu zaboravljeni, i da postoje ljudi koji su prošli to što oni danas prolaze, pa ih ta situacija dodatno ohrabruje. Kako u Preporodu zagovaramo i baštinimo dugotrajno stacionarno liječenje, a zavisnici, zbog kvaliteta i uspješnosti tretmana, u prvom periodu tretmana, nijesu u prilici da primaju posjete, ugođaj zavisničkim porodicama, kompletiramo „izvještajem iz prve ruke“ o stanju njihovih najbližih. I to je vjerovatno ono što je porodicama najdragocjenije u svoj ovoj situaciji, i zbog čega nas sa posebnim interesovanjem slušaju. S’druge strane, nama u Preporodu je najdragocjenije, što brinući o djeci i ostalim članovima porodica, same zavisnike u tretmanu, dodatno motivišemo da istraju u ne lakom i dugom, ali konačnom i trajnom izlječenju i oslobođenju od droge - saopštavaju iz ove oraganizacije koja se bori protiv svih oblika zavisnosti.
- U podjeli božićnih paketića - obezbijeđenih posredstvom engleske humanitarne organizacije „Samaritian’s purse“ - nijesmo izuzeli ni djecu čiji su roditelji prije vremena napustili tretman i recidivirali su. Iz dva razloga. Prvo, želja nam je da usrećimo djecu, a vrijeme istovremeno koristimo da nanovo motivišemo i odobrovoljimo zavisnika, da sada, čvršće i odlučnije istraje u tretmanu, i prođu ništa više od onog što su neki od nas u Preporodu već prošli, i vrate se svojim porodicam izliječeni i sa riješenim problemima. Trajno izlječenje je konačni, i jedini, uslov, da se jedan zavisnik, vrijeme koje dolazi, provede sa zadovoljstvom i ispunjenjem, kojim treba biti ispunjen odnos roditelja i djece - ukazuje Jovan Bulajić i zaključuje:
- Hvala Bogu, ima nas u samom "Preporodu", koji možemo sa zadovoljstvom svjedočiti i uživati u porodičnom miru, koji je bio nestao sa počinjanjem konzumiranja neke od droga. Svjesni činjenice da povraćen porodičan sklad sa svojom djecom i cijelim porodicama utiče i na čvrstoću apstinencije, i u budućnosti ćemo njegovati brigu o kompletnim zavisničkim porodicama i razvijati sisteme podrške i pomoći svim osobama kojima je narkomanija uzimala ili još uvijek uzima danak.





Posjeta : 1932