0
Prema godišnjem izvještaju Evropskog centra za praćenje droga i narkomanije
Evropljani prešli - na teške droge!

    U Evropskoj uniji se sve češće konzumira heroin, dok je kanabis izgubio na popularnosti, osim u Holandiji, navodi se u godišnjem izvještaju Evropskog centra za praćenje droga i narkomanije.

U izvještaju se navodi da su kanabis, kokain i heroin glavne droge u zemljama EU i dodaje da je skoro četvrtina odraslih nekada u svom životu konzumirala marihuanu.
Oko četiri miliona Evropljana godišnje poseže za kokainom, čija cijena opada. Isti je slučaj sa heroinom, drogom koja dovodi do najvećeg broja smrtnih slučajeva, upozorava se u izvještaju.
Šef Centra za praćenje droga i narkomanije Volfgang Gec ističe da postoji „široka paleta" novih vrsta droga koje se vrlo agresivno distribuiraju na tržištu - često i preko interneta. Gec navodi da prodavci vrlo brzo shvataju na koji način mogu da zaobiđu kontrole i zabrane.
Primjer novih vrsta droga je „spajs", koji se na tržištu pojavio kao mirišljavi štapić. On, međutim, sadrži veštački proizveden kanabinoid, koji djeluje jače od kanabisa. U nekim zemljama, uključujući i Njemačku, ova moderna droga je zabranjena. Stručnjaci EU, međutim, upozoravaju da se na tržištu pojavilo najmanje 27 vještačkih supstanci - navodno biljnih mešavina za pušenje. Često se one nude preko interneta, a oko 115 onlajn trgovaca nudi ove proizvode - 15 odsto njih je iz Njemačke. Stručnjaci za narkomaniju u EU upozoravaju na opasnost od još jednog trenda, a to je konzumiranje mješavine narkotika. Sve više mladih Evropljana ne koristi samo jednu legalnu ili ilegalnu drogu - oni puše kanabis uz pivo i uz to popiju još po jednu „ekstazi" pilulu.





Posjeta : 2027