1
Službe bezbjesnosti Italije, Srbije, Crne Gore i Slovenije nastavile saradnju u razbijanju narko mreže i uhapsile 80 osoba
I Italija traži Darka Šarića!

    U Italiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Srbiji uhapšeno je oko 80 kriminalaca povezanih sa narko bandom Darka Šarića. Među uhapšenima je i brat Darka Šarića, Duško.

U nastavku policijske oprecije "Balkanski ratnik", uhapšeno je 80 osumnjičenih za šverc i trgovinu drogom.
Među uhapšenima je i Duško Šarić, brat osumnjičenog narko bosa Darka Šarića, kao i još neke osobe koje su povezane sa ovim klanom. Italija je izdala i nalog za hapšenje Darka Šarića, kojeg tereti za "organizovanje i finansiranje" međunarodne trgovine narkoticima.
Samo godinu dana poslije spektakularne zaplijene preko dvije tone kokaina pri obalama Urugvaja i hapšenja u okviru akcije “Balkanski ratnik”, službe bezbjesnosti Italije, Srbije, Crne Gore i Slovenije nastavile su saradnju na razbijanju međunarodne narko mreže i uhapsile 80 osoba.
Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević koji se danas u Milanu sastao sa italijanskim tužiocem Pjerom Grasom potvrdio je da se uhapšeni dovode u vezu sa grupom Darka Šarića.
- Italijnsko tužilaštvo je izdalo nalog za hapšenje 108 osoba koje su osumnjičene da su vršile aktivnosti na planiranju, organizovanju i distribuciji kokaina za italijansko tržište - kaže on.
- Uhapšeno je 80 lica. U okviru iste akcije u Srbiji jutros su vršeni pretresi objekata u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Užicu, Priboju i Bajinoj Bašti. Istovremeno sa pretresanjem lišene su slobode 4 osobe - navodi Radisavljević.
Šef kabineta direktora BIA Jovan Stojić izjavio je za B92 da je ta bezbjednosna služba koordinirala akciju u Srbiji, u kojoj su uhapšene četiri osobe.
- Ova hapšenja i dokazi kojima raspolaže italijansko tužilaštvo ukazuju da su bili pripadnici tog ogranka klana kloji je potpuno nezavisno djelovao u Italiji što nam ukazuje na postojanje metoda - kaže Stojić.
- Ako ga posmatramo kao piramidu gdje se na vrhu nalazi Darko Šarić i njegovi pomagači Soković i Vujanović koji su obuhvaćeni italijanskom optužnicom i kojima se već sudi u Beogradu, doduše Šariću i Sokoviću u odsustvu, a Vujanović je uhapšen, oni su na vrhu piramide koji potpuno nezavisno egzistiraju i posluju, tzv. ćelije - objašnjava on.
Poslije Srbije i Italija je izdala nalog za hapšenje Darka Šarića, koji je osumnjičen da stoji iza švercerskih srpsko-crnogorskih grupa, koje su nekoliko godina poslovale sa milanskim klanovima i pojedinim kriminalnim grupama sa sjevera Italije, i prodavao drogu u isporukama ne manjim od 200 kilograma.
Ministarka pravde Snežana Malović kaže da je Srbija spremna da sarađuje sa svim zemljama u borbi protiv organizovanog kriminala.
- Više puta sam pomenula da Srbija nema problem da sarađuje sa bilo kojom zemljom ukoliko postoji odlučnost da se ta zemlja suprotstavi organizovanom kriminalu - poručuje ona.
- Do sada smo imali jako dobru saradnju sa Italijom, određene novine u našem zakonu urađene su po uzoru na Italiju, i ovo je dokaz da mi možemo da budemo pandan u borbi protiv organizovanog kriminala - kaže Malovićeva.
U Srbiji su uhapšene četiri osobe, od ukupno 12 osoba koje potražuje italijansko tužilaštvo zbog trgovine drogom.
Na osnovu naredaba istražnog sudije Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, zbog postojanja sumnje da su izvršili krivična djela udruživanja radi vršenja krivičnih dela i neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, uhapšeni su Zlatko Đorđević iz Beograda i Kragujevčani Božidar Kapetanović, Goran Živanović i Gordana Milivojević-Rakić.
Kako saznaje B92, Kapetanović je u svom preduzeću Kapetanović transport zaposlio Dejana Rakića iz Knjaževca, koji je u oktobru uhapšen zbog sumnje da je umiješan u šverc kokaina.
Akcijom, koja još traje koordinira BIA, a učestvuje i oko 300 pirpadnika Žandarmerije, potvrdio je ministar policije Ivica Dačić.
Darko Šarić je postao je poznat po tome što navodni klan oprganoizovao po paravojnom principu, s ćelijama širom Južne Amerike i istočne Evrope. Kako navode italijanski mediji ta grupa je na tržištu Milana isporučivala između 2007. i 2009. od hiljadu do tri hiljade kilograma kokaina mjesečno.
Vođe međunarodne mreže djelovale su iz Srbije i Slovenije i, kako je istraga utvrdila, preko ćelija u Italiji, u drugim evropskim zemljama i nekim državama Južne Amerike, podsticali su između 2007. i 2009. godine nabavku i prodaju ogromnih količina kokaina.
Hapšenja u Crnoj Gori
Tokom prethodne večeri, Duško Šarić, brat Darka Šarića, glavnog osumnjičenog za šverc preko dvije tone kokaina, zadržan je u pritvoru, pošto ga je sinoć saslušala crnogorska policija u Pljevljima.
Branilac braće Šarić Josif Mićković kaže da je Duško uhapšen na osnovu potjernice Italije, gdje se tereti za šverc droge, ali ne onaj u koji je upleten njegov brat Darko Šarić.
Šarić je, kako se navodi, uhapšen samo nekoliko dana nakon što je Crna Gora izručila Italiji Duška Duku Mićunovića, označenog kao organizatora grupe koja se bavila međunarodnim krijumčarenjem narkotika u toj zemlji.
Uprava policije Crne Gore potvrdila je danas da su uhapšeni Duško Šarić, brat Darka Šarića, optužen za šverc više od dvije tone kokaina iz Amerike, kao i dva državljanina Srbije, Vitomir Bajić i Srpko Klisura iz Priboja.
Te osobe su lišene slobode, kako je saopšteno, na osnovu potjernice Interpola iz Rima u okviru policijske akcije "Loptice".
Shodno prikupljenim dokazima, prije tri mjeseca, u saradnji policija Italije i Crne Gore, uz koordinaciju nadležnog specijalnog tužioca
za borbu protiv organizovanog kriminala, započete su aktivnosti na proverama i prikupljanju podataka za osobe koje su predmet obrade, a koje se nalaze na teritoriji Crne Gore, piše u saopštenju.
Sa spiska tih osoba locirane su tri pomenute osobe od kojih su dve državljani Srbije, Bajić i Klisura, a jedna državljanin Crne Gore,
Duško Šarić.
Hapšenja u Italiji
U akciji italijanske policije u okviru borbe protiv trgovine drogom privedeni su osumnjičeni koji su bili uključeni u aktivnosti dvije mreže - međunarodne, koju su činili uglavnom Srbi, Slovenci i Crnogorci, i druge, sastavljene od kriminalnih grupa iz Milana, Torina, Đenove i Koma.
Italijanska policija je juče zaplijenila jednu tonu čistog kokaina, vrednu blizu 250 miliona eura, iz jednog kontejnera za transport u kome je bila poljoprivredna oprema iz Brazila.
Policija u kalabrijskoj luci Đoja Tauro otkrila je drogu na osnovu dojave britanskih zvaničnika koji se bave organizovanim kriminalom.
Kako je prenijela agencija Ansa, vođe međunarodne mreže djelovale su iz Srbije i Slovenije i, prema istrazi, preko ćelija u Italiji, drugim evropskim zemljama i nekim državama Južne Amerike, podsticali su između 2007. i 2009. nabavku i prodaju ogromnih količina kokaina.
Istraga o srpsko-crnogorskoj mreži sprovedena je u saradnji sa policijama Beograda i Ljubljane, dodaje Ansa.
Italijanski državni tužilac za borbu protiv mafije Pjero Graso pohvalio je saradnju sa srpskim organima u okviru istrage o švercu droge, zahvaljujući kojoj je u Italiji uhapšeno više desetina osoba.
Graso je rekao da je novina istrage o švercu droge bliska saradnja tužilaštava zemalja čiji su državljani bili uključeni u te kriminalne mreže.
Očekuje se još hapšenja
Kriminolog Dobrivoje Radovanović za uspjeh akcije hapšenja ističe međunarodnu saradnju policija koje su obavile dobar posao na terenu.   
On takođe vjeruje da će se hapšenja nastaviti.
- Po broju ljudi koji je uhapšen i uključen u aferu trgovine i na količinu robe, to je nešto što se moglo očekivati - ocjenjuje on.
- Treba očekivati da to nije kraj, biće još hapšenja. Nije to samo jedna mreža i nisu svi uhapšeni. Treba očekivati da će Šarić uskoro biti uhapšen ukoliko je uopšte na prostoru Evrope - očekuje Radovanović.
U ovom trenutku krivični postupci protiv međunarodne organizovane kriminalne grupe na čijem čelu se pretpostavlja da je Darko Šarić, vode se u Srbiji, Italiji, Sloveniji, Argentini i Urugvaju.




b92

Posjeta : 2232