1
Pismo iz Trsta: Ivan Banović -
Prekinite, sram vas bilo!!

    *Mi smo drukčiji. Nijesmo od onih koji na Kosovu vide nova Sarajeva, Dub-rovnike, Vukovare
      *Više nećemo da molimo "samo da rata ne bude", sad vam naredjujemo -nema rata!
    *Nećemo da budemo tvoji robovi, hoćemo da živimo (zamislite) kao normalan Italijan, Francuz, Njemac... (zamislite) mi samo tražimo da učimo, studiramo, pišemo, stvaramo,mijenjamo, unapredjujemo i iznad svega da volimo i da budemo voljeni

    Poštovani Uzurpatoru, danas si još jedanput,ko zna koji po redu u potonjih petnaestak godina (toliko,nije više,zar ne) godina digao svoj glas da kradeš,prodaješ nekome tudju budućnost. Nemoj da se igraš s nama, jer ti više nećemo tolerisati takvu kradju. Nemoj,poštovani Uzurpatoru, da nas vraćaš u nešto što smo već prošli. Ti to nemaš pravo, jer našom se budućnosti samo mi možemo igrati.
      Ovo ti kažem,poštovani Uzurpatoru,ispred generacije kojoj si sve uzeo, sve osim prava na život i prava da tebe slušaju. Imam pravo da ti ovo kažem, jer si ti moj najveći krvnik, neprijatelj, moja noćna mora, moja viza za zakopavanje na brdovitom Balkanu, smrtovnica moje nade, ti si mi kriv za sve što nemam!
       Ali,mi swmo drukčiji. Nijesmo mi od onih koji na Kosovu vide nova Sarajeva, Dubrovnike, Vukovare.
       Prekini, sram te bilo. Prekini, kako imaš srca to da radiš? I nakon svega ne libiš se da opet započneš nešto novo,nenormalno,neljudsko,nemoguće...? Nećemo nove masovne grobnice,na vrh glave nam ih je, nećemo nove kolone traktora, nećemo naša ljetovališta puna izbjeglica, nećemo glad,nećemo tugu,nećemo tebe...jednostavno nećemo RAT!
      Više nećemo da molimo "samo rata da ne bude", sad vam naredjujemo "Nema rata!!!"
    Ovo je naš život i naša budućnost, nemaš pravo da je kradeš,nemaš pravo da je uništavaš, nemaš pravo dda naše snove kvariš, nemaš pravo da naše životne projekte pretvaraš u svoje prljave,ludačke ratne planove, nemaš pravo da naše vagone ljubavi pretvaraš u tvoje tone mržnje!
    Jednostavno,prodji nas se! Nemamo mi ništa s tobom! Ko si ti? Što si ti? Što ćeš ti? Dje ćeš kad završiš to što si počeo? Imaš li ti sjutra,ili ga od nas moraš krasti?
    Ovoga puta ne, na tvoje planove ne gnušamo se, nego ih pljujemo, jer su ispod svakog nivoa naše svijesti. Nećemo mi da budemo tvoji robovi,mi hoćemo da živimo (zamislite) kao jedan normalan Italijan, Francuz, Njemac, (zamislite) mi samo tražimo da učimo, studiramo,čitamo,pišemo, stvaramo, mijenjamo,unapredjujemo i iznad svega da volimo i da budemo voljeni.
    Tražimo samo jedno. Marš, bre, Uzurpatoru, marš iz našeg života, puštaj nam lopove budućnost.
GENERACIJE MLADIH LJUDI DANAS TREBA DA KAŽU JEDNO GLASNO NE, ALI TAKO GLASNO DA ZAGLUŠE SVE TOPOVE, PUŠKE, BOMBE, ILI NE ZNAM NI SAM ŠTO; DA SE UZURPATORU MOZAK ZAMUTI KRVAVOM BOJOM SVOJE (NE)SVIJESTI. ZA NAŠU BUDUĆNOST, ZA SJUTRA, ZA PREKSJUTRA!
Posjeta : 5129