1
Pismo iz Trsta: Ivan Banoviæ -
Prekinite, sram vas bilo!!

    *Mi smo drukèiji. Nijesmo od onih koji na Kosovu vide nova Sarajeva, Dub-rovnike, Vukovare
      *ViÅ¡e neæemo da molimo "samo da rata ne bude", sad vam naredjujemo -nema rata!
    *Neæemo da budemo tvoji robovi, hoæemo da živimo (zamislite) kao normalan Italijan, Francuz, Njemac... (zamislite) mi samo tražimo da uèimo, studiramo, piÅ¡emo, stvaramo,mijenjamo, unapredjujemo i iznad svega da volimo i da budemo voljeni

    PoÅ¡tovani Uzurpatoru, danas si joÅ¡ jedanput,ko zna koji po redu u potonjih petnaestak godina (toliko,nije viÅ¡e,zar ne) godina digao svoj glas da kradeÅ¡,prodajeÅ¡ nekome tudju buduænost. Nemoj da se igraÅ¡ s nama, jer ti viÅ¡e neæemo tolerisati takvu kradju. Nemoj,poÅ¡tovani Uzurpatoru, da nas vraæaÅ¡ u neÅ¡to Å¡to smo veæ proÅ¡li. Ti to nemaÅ¡ pravo, jer naÅ¡om se buduænosti samo mi možemo igrati.
      Ovo ti kažem,poÅ¡tovani Uzurpatoru,ispred generacije kojoj si sve uzeo, sve osim prava na život i prava da tebe sluÅ¡aju. Imam pravo da ti ovo kažem, jer si ti moj najveæi krvnik, neprijatelj, moja noæna mora, moja viza za zakopavanje na brdovitom Balkanu, smrtovnica moje nade, ti si mi kriv za sve Å¡to nemam!
       Ali,mi swmo drukèiji. Nijesmo mi od onih koji na Kosovu vide nova Sarajeva, Dubrovnike, Vukovare.
       Prekini, sram te bilo. Prekini, kako imaÅ¡ srca to da radiÅ¡? I nakon svega ne libiÅ¡ se da opet zapoèneÅ¡ neÅ¡to novo,nenormalno,neljudsko,nemoguæe...? Neæemo nove masovne grobnice,na vrh glave nam ih je, neæemo nove kolone traktora, neæemo naÅ¡a ljetovaliÅ¡ta puna izbjeglica, neæemo glad,neæemo tugu,neæemo tebe...jednostavno neæemo RAT!
      ViÅ¡e neæemo da molimo "samo rata da ne bude", sad vam naredjujemo "Nema rata!!!"
    Ovo je naÅ¡ život i naÅ¡a buduænost, nemaÅ¡ pravo da je kradeÅ¡,nemaÅ¡ pravo da je uniÅ¡tavaÅ¡, nemaÅ¡ pravo dda naÅ¡e snove kvariÅ¡, nemaÅ¡ pravo da naÅ¡e životne projekte pretvaraÅ¡ u svoje prljave,ludaèke ratne planove, nemaÅ¡ pravo da naÅ¡e vagone ljubavi pretvaraÅ¡ u tvoje tone mržnje!
    Jednostavno,prodji nas se! Nemamo mi niÅ¡ta s tobom! Ko si ti? Å to si ti? Å to æeÅ¡ ti? Dje æeÅ¡ kad zavrÅ¡iÅ¡ to Å¡to si poèeo? ImaÅ¡ li ti sjutra,ili ga od nas moraÅ¡ krasti?
    Ovoga puta ne, na tvoje planove ne gnuÅ¡amo se, nego ih pljujemo, jer su ispod svakog nivoa naÅ¡e svijesti. Neæemo mi da budemo tvoji robovi,mi hoæemo da živimo (zamislite) kao jedan normalan Italijan, Francuz, Njemac, (zamislite) mi samo tražimo da uèimo, studiramo,èitamo,piÅ¡emo, stvaramo, mijenjamo,unapredjujemo i iznad svega da volimo i da budemo voljeni.
    Tražimo samo jedno. MarÅ¡, bre, Uzurpatoru, marÅ¡ iz naÅ¡eg života, puÅ¡taj nam lopove buduænost.
GENERACIJE MLADIH LJUDI DANAS TREBA DA KAŽU JEDNO GLASNO NE, ALI TAKO GLASNO DA ZAGLUŠE SVE TOPOVE, PUŠKE, BOMBE, ILI NE ZNAM NI SAM ŠTO; DA SE UZURPATORU MOZAK ZAMUTI KRVAVOM BOJOM SVOJE (NE)SVIJESTI. ZA NAŠU BUDUÆNOST, ZA SJUTRA, ZA PREKSJUTRA!




Posjeta : 5223