1
Vrhovni sud potvrdio nelegalan potez ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović
Nezakonito smijenila - dr Mandića!

    NekadaĆĄnjeg direktora Doma zdravlja Danilovgrad dr Dejana Mandića je 2021. godine nezakonito smijenila ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović, potvrdio je krajem februara i Vrhovni sud. Prilikom smjene, on nije bio upoznat sa razlozima za takvu odluku ministarke, zbog čega je i podnio tuĆŸbu.

Prvo su i Osnovni i ViĆĄi sud donijeli presude da je dr Mandić nezakonito smijenjen. ZaĆĄtitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore, koji zastupa drĆŸavu je na kraju traĆŸio reviziju Vrhovnog suda, koji je odbio kao neosnovanu.
U presudi Vrhovnog suda, odnosno vijeća kojim je predsjedavala sutkinja Nevenka Popović se navodi da je i presudom ViĆĄeg suda odbijena ĆŸalba Ministarstva kao neosnovana i potvrđena presuda Osnovnog suda u Danilovgradu.
Prvostepena presuda, koja je kasnije i potvrđena i postala pravosnaĆŸna, glasila je da se usvaja se tuĆŸbeni zahtjev, pa se kao nezakonita poniĆĄtava odluka Ministarstva zdravlja Crne Gore od 30. 6. 2021. godine.
Tada je Ministarstvu naloĆŸeno da dr Mandiću nadoknadi troĆĄkove postupka u iznosu od 453,75 eura.
Protiv drugostepene presude ZaĆĄtitnik, koji zastupa Ministartvo, je zatraĆŸio reviziju kojom su predloĆŸili da se presude niĆŸestepenih sudova preinače.
Vrhovni sud je istakao da u toku postupka pred niĆŸestepenim sudovima nije počinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka i da je materijalno pravo pogreĆĄno primijenjeno.
Vrhovni sud je u obrazloĆŸenju naveo da je u postupku koji je prethodio donoĆĄenju pobijane presude, utvrđeno je da je tuĆŸilac ljekar specijalista-urolog, koji je imenovan na funkciju direktora Doma zdravlja „Dimitrije Dika Marenić“ Danilovgrad 31. 8. 2020. godine, da bi 30. 6. 2021. godine, Ministarstvo zdravlja donijelo odluku kojom je tuĆŸilac razrijeĆĄen sa navedene funkcije, ali prethodno nije upoznat sa razlozima za razrjeĆĄenje.
Sud pojaĆĄnjava da se dr Madnić prije podnoĆĄenja tuĆŸbe blagovremeno obratio Agenciji za mirno rjeĆĄavanje radnih sporova, te da je blagovremeneo podnio tuĆŸbu radi poniĆĄtaja navedene odluke ministarke Borovinić-Bojović.
Vrhovni sud je utvrdio da se dr Mandić upoznao sa razlozima za razrjeĆĄenje tek kada je dobio rjeĆĄenje o razrjeĆĄenju.
TadaĆĄnja ministarka zdravlja, kako uočava Vrhovni sud, nije prije donoĆĄenja odluke o razrjeĆĄenju omogućila tuĆŸiocu, kao direktoru zdravstvene ustanove da se upozna sa razlozima za njegovo razrjeĆĄenje, kako to nalaĆŸe Zakon o zdravstvenoj zaĆĄtiti, niti pruĆŸila dokaz o vjerodostojnosti i konkretizovala razloge navedene u zapisniku o internoj kontroli.
Vrhovni sud navodi i da je odredbom čl. 76 st. 2 Zakona o zdravstvenoj zaĆĄtiti propisano da prije donoĆĄenja odluka o razrjeĆĄenju direktora iz stava 1 tač. 2 do 7 ovog člana, direktoru zdravstene ustanove se mora omogućiti da se izjasni o razlozima za razrjeĆĄenje, u roku ne duĆŸem od 30 dana.
- I po nalaĆŸenju ovog suda, pravilno su postupili niĆŸestepeni sudovi, kada su odlučili na izloĆŸeni način. Кako tuĆŸiocu, prije donoĆĄenja pobijanog rjeĆĄenja nije omogućeno izjaĆĄnjenje na razloge za njegovo razrjeĆĄenje sa funkcije direktora tuĆŸenog prije isteka mandata saglasno odredbi čl.76 st.2 Zakona o zdravstvenoj zaĆĄtiti, ĆĄto je na nesumnjiv način utvrđeno u toku postupka pred niĆŸestepenim sudovima, ispunjeni su uslovi za poniĆĄtaj pobijane odluke o razrjeĆĄenju tuĆŸioca, kao direktora tuĆŸene, kao nezakonite – piĆĄe u presudi Vrhovnog suda.
Vrhovni sud navodi i da su bespredmetni i pauĆĄalni navodi revizije da je tuĆŸiocu omogućeno izjaĆĄnjenje prije donoĆĄenja rjeĆĄenja o razrjeĆĄenju sa funkcije direktora prije isteka mandata i da je pravilno primijenjena odredba čl.76 st.1 tač. 5 i st. 2 Zakona o zdravstvenoj zaĆĄtiti, jer ZaĆĄtitnik nije pruĆŸila dokaz da je dr Mandiću omogućeno izjaĆĄnjenje na razloge za razrjeĆĄenje, te da je u Zapisniku samo uopĆĄteno konstatovano postojanje navodnih nepravilnosti u radu direktora na koje tuĆŸiocu nije bilo omogućeno izjaĆĄnjenje u skladu sa citiranim propisom, kako logično zaključuju niĆŸestepeni sudovi.




Posjeta : 54