0
DPS Herceg Novog o zavrĆĄetku karnevala
Izopačenom verzijom - "spalili" sebe!

    -Sinoćnje degutantno spaljivanje karnevala koji je, nosio nedvosmislen natpis sa imenom „osuđenika“, u najmanju ruku je promaĆĄena tema. Izopačena verzija lokalnog običaja sinoć je zgrozila značajan dio javnosti i poslala ruĆŸnu sliku o Herceg Novom. Istovremeno, događaj je na kratko zabavio one koji i ne znaju ĆĄta je suĆĄtina ovog običaja. Ć taviĆĄe, to su mahom isti oni koji bi ovaj i slične običaje potisnuli. Ujedno i oni kojima je svaka riječ koja aludira na iĆĄta crnogorsko, unaprijed mrska i prokazana.

Mnogo puta ranije, satirični likovi političara i donosilaca odluka, za koje moĆŸemo nagađati ko su, „optuĆŸivani“ su za sve loĆĄe ĆĄto se desilo u gradu. Njihovo ime je bilo suptilno smiĆĄljeno i nije ukazivalo na stvarno ime i prezime lika koji je bio inspiracija. Paljenje karnevala simboliĆĄe eliminaciju svega loĆĄeg ĆĄto se desilo, a ĆĄto je „okrivljeni“ svojim činjenjem ili nečinjenjem uzrokovao.
Drugim riječima, za problem kolektora i smrad koji ne dopuĆĄta ĆŸivot u Meljinama; za vodu koja je nestala u septembru i rastjerala turiste; za to ĆĄto nam sezona traje par mjeseci, dok u susjednim gradovima potraje gotovo cijelu godinu; za pronevjereni novac od strane Turističke organizacije; za odlazak NorveĆŸana iz Instituta; za baĆĄ sve probleme Herceg Novog, nekako je kriv – pisac iz Ulcinja.
Da situacija bude neprijatnija, ministarka kulture je Novljanka, koja je sinoć očigledno bila nespremna da pruĆŸi razuman argument. Tako je izjavila da bi sprečavanje postavke ovakvog karnevala, bilo guĆĄenje slobode govora. Drugim riječima, sloboda govora je dopuĆĄtena svakome, osim ako je taj neko „produkljanski pisac“ kako je nazvan u degutantnom tekstu „optuĆŸnice“. Sinoćnje izrugivanje tradiciji karnevala, vrijeđanje je manifestacije i grada, vrijeđanje je građanske Crne Gore i identiteta raznolikosti, a onda na poslijetku i samog pisca koji je prikazan karnevalom.
Veći problem od samog imena “optuĆŸenog” koje je osvanulo, jeste poruka koju jučeraĆĄnji događaj ĆĄalje i kao da neko maliciozno i ciljano po ko zna koji put, baca sijenku na sve ono dobro ĆĄto Herceg Novi i Mimoza jesu, ili bi mogli biti.




Posjeta : 60