1
PEN i FCJK o tužilačkoj inkviziciji
Prijete da uguše - svaki oblik kritike!

    Informacija da je tužilaštvo pokrenulo predmet povodom teksta „Kako počinje građanski sukob u Crnoj Gori“ objavljenog na portalu Antena M, još jedna je potvrda zarobljenosti crnogorskih državnih ustanova kojima se, sve je izglednije, upravlja iz centara moći izvan Crne Gore, saopšteno je iz Crnogorskoga PEN centra i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

- U tekstu koji je predmet organizovane kampanje spinovanja i dezinformisanja javnosti u kojoj učestvuju udruženo mediji iz Srbije i njihove propagandne platforme u Crnoj Gori nema nikakvog ratnohuškačkog sadržaja, kako se to želi prikazati javnosti. U njemu se zapravo izlaže prilično uvjerljiv hipotetički scenarij, zasnovan na iskustvu 'rješavanja sukoba' za kojim su u proteklih tridesetak godina posezali promoteri srpske i ruske imperijalne politike, od Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova do Moldavije, Gruzije i Ukrajine - navodi se u saopštenju.
Umjesto kao ratnohuškačko štivo, taj bi tekst svi dobronamjerni akteri društvenoga života u Crnoj Gori morali razumjeti kao ozbiljno upozorenje na moguće posljedice probuđenog i danas razgoropađenog projekta velikosrpskog fašizma, koji je u protekle tri i po decenije na prostoru bivše Jugoslavije odgovoran za četiri rata te više od 100.000 ubijenih i nestalih i na milione raseljenih, smatraju u PEN i FCJK. Iza tog projekta, kako ističu, kao mračno upozorenje stoji i najveći zločin počinjen u Evropi nakon Drugoga svjetskog rata, genocid u Bosni i Hercegovini.
- I dok je sveštenicima i kaluđerima Beogradske patrijaršije dozvoljeno da bez reakcije tužilaštva prizivaju ukrajinski scenario u Crnoj Gori te veličaju ulogu savremene ruske agresorske politike, a visokim zvaničnicima Crne Gore da gaze Ustav i zakone, promovišući tuđe državne simbole i tuđe državne praznike, tužilačka inkvizicija ne miruje prijeteći da uguši svaki oblik kritike klerofašizma i razornih homogenističkih projekata koji se uveliko normalizuju u Crnoj Gori, dobijajući podršku i zaštitu s najviših pozicija vlasti, kako one izvršne tako i sudske i zakonodavne - ističe se u saopštenju.
Ćutnja aktuelnog premijera pred sve vidljivijim primjerima ugrožavanja Ustava i urušavanja temeljnih društvenih vrijednosti, kako smatraju u PEN i FCJK, potvrda su njegove uloge marionete koja treba da obezbijedi lagodniji transfer vlasti u ruke neskrivenih zagovornika ideologije krvi i tla.
- Nemušte i kalkulantske reakcije opozicije svjedočanstvo su da Crna Gora danas nema političku elitu spremnu da stane u odbranu crnogorskoga suvereniteta. Stoga je neophodna snažna reakcija civilnoga sektora i akademske zajednice, kako bi se zaustavio proces civilizacijskoga sunovrata u koji Crna Gora ubrzano hrli - ističu.
Crnogorski PEN centar i Fakultet za crnogorski jezik i književnost kao ustanove u čijim su temeljima vrijednosti modernoga demokratskog društva: ljudska prava i slobode, jednakost i vladavina prava, pružaju punu podršku Anteni M i njenom glavnom i odgovornom uredniku Darku Šukoviću, a o novom primjeru gušenja slobode govora i pritiska na nezavisno novinarstvo obavijestiće relevantne međunarodne partnere.
Posjeta : 22