2
Kivi je poznat po visokom sadržaju vitamina C, koji igra ključnu ulogu u podršci imunološkom sistemu
Smanjuje rizik od osteoporoze - poboljšava san!

    Iako se kivi generalno smatra bezbjednim za većinu, postoji nekoliko potencijalnih rizika kojih treba da budemo svjesni.

Izvor vitamina C

Kivi je poznat po visokom sadržaju vitamina C, koji igra ključnu ulogu u podršci imunološkom sistemu.
„Jedan kivi može da obezbijedi više od preporučenog dnevnog unosa vitamina C, pomažući tijelu da se bori protiv bolesti“, rekla je nutricionistkinja i edukatorka za dijabetes Arčana Batra za „HealthShots“.

Pun je antioksidanata

Ovo voće je bogato antioksidansima, uključujući polifenole i karotenoide, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa.
Antioksidansi imaju veliku ulogu u neutralisanju slobodnih radikala, smanjenju upale i potencijalnom smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Podržava gubitak težine

Uprkos svom slatkom ukusu, kivi ima relativno malo kalorija i masti, što ga čini zadovoljavajućom i hranljivom užinom za one koji pokušavaju da kontrolišu svoju težinu.
Kombinacija vlakana i niskog sadržaja kalorija u kiviju promoviše sitost, pomaže u kontroli apetita i podržava ciljeve gubitka težine.

Dobar je za kožu

Kombinacija vitamina C i antioksidanata u kiviju podržava zdravlje kože, stimuliše sintezu kolagena i štiti kožu od oksidativnog oštećenja.
Redovna konzumacija kivija može doprinijeti mlađem i svjetlijem tonu kože.

Poboljšava kvalitet sna

Kivi sadrži jedinstveno jedinjenje zvano serotonin, često povezano sa regulacijom raspoloženja i spavanjem.
- Jedenje kivija prije spavanja može doprinijeti poboljšanju kvaliteta i trajanja sna, čineći ga prirodnom i zdravom opcijom za rešavanje poremećaja sna - tvrdi Batra.

Smanjuje rizik od osteoporoze

Vitamin K je neophodan nutrijent za zdravlje kostiju, a adekvatan unos podržava apsorpciju kalcijuma i doprinosi jakim i zdravim kostima.
Kivi je dobar izvor ovog vitamina, pa ga vrijedi dodati u ishranu.

Da li postoje neželjeni efekti jedenja kivija?

Iako se kivi generalno smatra bezbjednim za većinu, postoji nekoliko potencijalnih rizika kojih treba da budemo svjesni. Neki pojedinci mogu biti alergični na kivi i iskusiti simptome kao što su svrab, otok ili otežano disanje.
Osim toga, visok sadržaj vitamina C u kiviju može izazvati probleme sa varenjem ili alergijske reakcije kod osjetljivih ljudi. Ako ste zabrinuti ili imate bilo kakve neželjene efekte, preporučljivo je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom.




Posjeta : 45