1
Na sreću, postoje određene namirnice koje jačaju imunitet i ublažavaju ove neprijatne pojave
Probleme sa sinusima ublažavaju - đumbir i bijeli luk!

    Glavobolja i zapušen nos su glavni znaci da imate infekciju . Na sreću, postoje određene namirnice koje jačaju imunitet i pomažu u ublažavanju simptoma ove neprijatne pojave.

Sinusi se nalaze duž očiju, nosa, jagodica i čela, a sluzokože oblažu ove šupljine i proizvode sluz koja filtrira bakterije.
Ova sluz obično teče iz nosa, ali prehlade, respiratorne infekcije, alergije ili devijacija septuma mogu uzrokovati upalu i otok nosnih prolaza.
Dakle, začepljeni sinusi mogu prouzrokovati nakupljanje sluzi ispunjene bakterijama, što zauzvrat može dovesti do infekcije sinusa.
Zbog toga se, kako bi se lakše izborilo sa upalom, pored ljekova, preporučuje se unos više tečnosti i uravnotežena ishrana.

Đumbir

Đumbir je još jedna od najboljih namirnica za sinusne infekcije, posebno ako alergije izazivaju probleme sa sinusima.
Studija iz aprila 2020. objavljena u „BMC Complementari Medicine and Therapies“ otkrila je da uzimanje 500 miligrama ekstrakta đumbira svaki dan ublažava simptome alergije kao što su začepljen i curenje iz nosa jednako efikasno kao i uzimanje 10 miligrama antiinflamatornog lijeka.
Ako nemate ekstrakt đumbira, napravite čaj od đumbira. Iako konzumiranje đumbira možda neće imati iste efekte kao uzimanje ekstrakta, koje je istraživalo, postoje anegdotski dokazi da može pomoći kod problema sa sinusima.
Sok od đumbira bez dodatog šećera takođe može biti jedno od najboljih pića za infekcije sinusa.

Bijeli luk

Isjeckani bijeli luk oslobađa alicin, supstancu koja može imati antibakterijsko i antimikrobno dejstvo u borbi protiv virusa.
Ova antibakterijska svojstva mogu pomoći u ublažavanju problema sa sinusima, prehladama i nagomilavanjem sluzi.
Međutim, prema Medicinskom univerzitetu u Ročesteru, potrebno je više istraživanja da bi se bolje razumjelo kako bijeli luk može da liječi ove probleme.

Crni luk

Kao i bijeli luk, crni luk može imati slične antibakterijske efekte. Takođe sadrži alicin, koji može pomoći u liječenju simptoma sinusne infekcije kao što je zapušen nos.

Šareno voće i povrće

Prema studiji iz 2013. objavljenoj u „Advances in Nutrition“, određena jedinjenja u voću i povrću jarkih boja kao što su karotenoidi i flavonoidi mogu imati antiinflamatorne i antioksidativne efekte koji pomažu vašem tijelu da bolje funkcioniše i čak se može boriti protiv infekcija, prenosi Klix.ba.
Tu se uglavnom misli na ove vrste voća i povrća: jagode, borovnice, trešnje, pomorandže, paradajz, spanać i kelj.

Začinjena hrana

Začinjena hrana takođe može biti dobra za jelo kada imate infekciju sinusa. To je zato što kapsaicin, supstanca koja se nalazi u ljutim papričicama, može pomoći u razređivanju sluzi, što pomaže u ublažavanju nealergijskih simptoma poput zapušenog nosa.
Posjeta : 11