1
Za Antenu M piše: Boban Batrićević
Zašto se ne sudi samo meni?

    22. januara u 9 časova u Sudu za prekršaje biće organizovano suđenje na kojemu ću prisustvovati u svojstvu okrivljenoga. Kako je već javnosti poznato, sudi mi se zbog kolumne objavljene na portalu Antena M u kojoj sam kritikovao slavljenje ratnih zločinaca Draže Mihailovića i Pavla Đurišića te još nekolike uznemirujuće poruke od strane vladika Crkve Srbije u Crnoj Gori, Joanikija Mićovića i Metodija Ostojića.

Nema sumnje da je čitav ovaj proces montiran i da ima samo jedan cilj – da ućutka kritiku na račun klerikalizacije crnogorskoga društva. Više puta sam istakao – ovo nije proces protiv mene lično, ja sam samo došao na red – ovo je proces upozorenja čitavoj generaciji crnogorskih aktivista koji ne pristaju na pretvaranje njihove države u teokratiju kojom se upravlja iz Beograda. I tačka.
Kada je Više državno tužilaštvo protiv mene podiglo prekršajni postupak zbog čega mi prijeti do 2 mjeseca zatvora, znao sam da će ljudi shvatiti o čemu je riječ. I doista su shvatili. I jasno i glasno osudili takav postupak tužilaštva. Zato sam zahvalan svima koji su se uključili u debatu oko moga slučaja. Ono, pak, što nijesam očekivao, bila je odluka predśednice Suda za prekršaje Nade Bjeković da odbije zahtjev 16 NVO da se za potrebe mog slučaja omogući veći prostor za suđenje, kako bi zainteresovana javnost mogla prisustvovati. Ne zato da bi se od suđenja pravila cirkusijada kako je to rađeno u slučajevima nekih aktuelnih predstavnika vlasti ili crkve kad su izlazili pred organe pravde, već zbog specifičnosti slučaja – ne dešava se često da vam se zbog kolumne prijeti zatvorom.
Gđa Bjeković nije pokazala ni najmanju volju da izađe u susret zahtjevu iako je to mogla koristeći se iskustvima sudova iz doba pandemije korona virusa, kada su suđenja organizovana u velikim prostorima. No, neka to gđi Bjeković služi na čast. U njenom će istorijskom dosijeu stajati da je imala priliku pokazati transparentnost – a da je to svojevoljno odbila s nadobudnom porukom pošiljaocima zahtjeva kako ne želi njihove akte karakterisati kao miješanje u rad suda.
Zato svim mojim prijateljima, onima koji ośećaju nepravdu te ostaloj zainteresovanoj javnosti nemam što drugo poručiti sem ovo – pošto u Sudu za prekršaje zbog odluke sutkinje Bjeković nema mjesta za vas, ja vas pozivam da budemo ispred zgrade tog suda – 22. januara u 9 časova.

Vidimo se!
Posjeta : 11