1
U Italiji rastu zahtjevi za ureðajima protiv agresije
Narukvica protiv - nasilja!

    Žrtve su najèešæe žene, koje su stalno na oprezu kada izlaze iz kuæe, bilo da treba da preðu nekoliko metara od metroa do vrata svog stana, bilo kada izlaze uveèe sa prijateljicama i vraæaju se same tramvajem. Samo pre nekoliko dana jedna žena je napadnuta na stanici Termini u Rimu bez ikakvog razloga. Zbog toga, u toj zemlji sve viÅ¡e rastu zahtjevi za ureðajima protiv agresije koji mogu da budu narukvice i privesci, a koje su samo u proÅ¡loj godini spasile viÅ¡e od 300 osoba.

I mada se mediji sve više bave nasiljem nad ženama, nudeæi rešenja kao i instrumente koji mogu da pomognu ženama da izaðu iz opasnih situacija, nažalost, sluèajevi femicida, silovanja kao i agresija nad ženama u Italiji su - svakodnevni.
Zato se sve više spominju narukvice „anti agresije“ koje su omoguæile, u proteklih godinu dana velikom broju žena da nepovreðene izaðu iz opasnih situacija. Ono što iznenaðuje jeste èinjenica da i oko 20 odsto muškaraca koristi ove narukvice.
- Mi smo ovu narukvicu koja se za sada nalazi samo na italijanskom tržištu kreirali i patentirali u celoj Evropi. U poslednjih 18 meseci naša operativna centrala je intervenisala više od 300 puta i na taj naèin spasila preko 300 osoba. Kako funkcioniše ova narukvica? Vrlo je mala i lagana i osobe je mogu koristiti i kao narukvicu i kao privezak.
U sluèaju opasnosti se pritisne tzv. dugme za paniku i potom se èuje jaka sirena od oko 110 decibela visoke frekvencije koja odmah privlaèi pažnju drugih ljudi ali i udaljava agresore. Nakon toga se poveže sa mobilnim i šalje više od 100 SOS poruka svim osobama koje je korisnik prethodno oznaèio kao osobe kojima je potrebno poslati tu poruku sa taènom lokacijom u realnom vremenu.
- Najvažnije je što naš operativni centar Civis zove osobu i ukoliko se ne javi u roku od 30 sekundi šalje policiju na taèno oznaèeno mesto - istakao je Pjer Karlo Montali, kreator narukvice protiv nasilja.
I mada najveæi broj napadaèa pobjegne veæ kada se zaèuje izuzetno jaka sirena koja ima toliku snagu da svako ko se nalazi u blizini od pet metara oseti bol u ušima, postoji i tzv. tihi alarm koji je veoma važan u sluèaju nasilja u porodici kada je na neprimetan naèin potrebno signalizirati opasnost.
Najveæi broj napada dešava se u veèernjim satima i na otvorenom prostoru a sve je veæi broj agresija i usred dana, oko 16 èasova èak i onda kada na ulicama ima puno ljudi. Narukvicu protiv agresije je kupilo 82 odsto žena izmeðu 18 i 60 godina, a baterija traje èak 3 godine i nema bojazni da ureðaj neæe funkcionisati.
- Jedan od sluèajeva koji su mediji detaljno pratili bio je sluèaj djevojke koju je na kanalima Navilji ovde u Milanu okružilo sedam muškaraca i ona se spasila zahvaljujuæi našoj narukvici. Ono što nas je iznenadilo jeste da se agresije i napadi dešavaju bilo gdje i u bilo koje doba dana, dakle niko nije imun. Naši klijenti nisu samo žene, imamo oko 20 odsto klijenata muškaraca - rekao je Montali.
- Zaista je porastao broj napada - dodaje, i nasilje se dogaða uglavnom u veæim gradovima poput Milana, Rima, Torina, Napulja i Palerma, a i najveæi broj napadaèa su Italijani,a ne stranci kako se misli.
Istièe da mu je palo napamet da napravi ovaj ureðaj dok je jedne kasne veèeri sam trèao po mraku u Parku Sempione i shvatio: "Da, to ja mogu, jedna žena sama ne bi smjela: da trèi u parku, i pomislio sam da je to nepravedno i da moramo nešto da uradimo da se i žene osjeæaju sigurno i mogu da rade iste stvari kao mi muškarci", rekao je Pjer Karlo Montali.
U Italiji, poslednji podaci za 2023. godinu svjedoèe o tome da je nasilje u porastu i da su žrtve uglavnom žene. Broj protiv nasilja, 1522 pozvan je prošle godine više od 30.000 puta. Naime u prošloj godini je u Italiji registrovano 295 ubistava, a 106 žrtava su žene.
U više od 90 odsto sluèajeva žene su bile žrtve muškaraca. Hitna pomoæ je prvo mjesto u kojem se registruju žrtve nasilja, a 80 odsto struktura je otvorilo i odeljenja za žene koje su žrtve nasilja koja im garantuju leèenje, sigurnost i orjentaciju ka udruženjima koja im mogu pomoæi.




Posjeta : 97