0
Ombusmanova upozorenja
ZaŔtitnik "srpskih" interesa?!

    ZaÅ”titnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore izdao je upozorenje sveÅ”teniku SPC Ognjenu FemiƦu, koji je proÅ”le godine na jednom glasilu objavio autorski tekst pod naslovom ā€œUjedinjenje ili ukrajinizacijaā€, u kojem je pisao o ujedinjenju srpskog naroda i nestanku države Crne Gore.
Istovremeno, isti taj ombudsma, zaÅ”titnik "srpskih" interesa nije naÅ”ao za shodno da napiÅ”e ni rijeĆØ upozorenja onima koji su pohrlili u Banja Luku na proslavu i vojnu paraduna paradu koja je zvaniĆØno proglaÅ”ena neustavnom. Naravno, meĆ°u njima, orvi pred njima bio bi ĆØetniĆØki vojvoda Andrija MandiƦ, predsgjednik SkupÅ”tine Crne Gore. koji od dolakih"ska na tu funkciju misli i radi isto, samo malo "naÅ”minkano": Ipak, prvi je poslao ĆØestitku za dan za koji majke žrtava traže da bude proglaÅ”en za Dan žalosti.

ViÅ”e državno tužilaÅ”tvo u Podgorici procijenilo je da u tom tekstu nema elemenata kriviĆØnog djela, no iz kancelarije Ombudsmana poslali su FemiƦu upozorenje.
- ZaÅ”titnik upozorava jereja Ognjena FemiƦa da u buduƦem radu i djelovanju ne koristi pravo na slobodu izražavanja time Å”to Ʀe slobodno ispoljavanje nacionalne pripadnosti supotno njegovim stavovima dovesti u ozbiljnu konfrontaciju sa drugim slobodama na naĆØin Å”to je nadnacionalno neizjaÅ”njavanje povezao sa rizikom nsilja, ako bi se to izjaÅ”njavanje kosilo sa njegovim vjerskim i svjetovnim nazorimaā€, stoji u dokumentu.
Pored toga, Ombudsman je okarakterisao i da je u dijelu teksta izreĆØeno neÅ”to Å”to je ā€œnespojivo sa vrijednostima demokratije i ljudskih pravaā€, iako, kako dodaje, ā€œnijesu naÅ”li govor mržnje kao antipod slobodi izražavanja.
Kako je rijeĆØ o duhovnom licu, oni dodaju i da se od ā€œcrkvenih predstavnika oĆØekuje da budu obazriviji u konstatacijama koje mogu imati karakter da podstiĆØu i izazivaju netrpeljivost i netoleranciju, odnosno ā€˜ukrajinizacijuā€™ kao posljedicu nepristajanjaā€.
- Upozoravamo da takva teza nije u duhu slobodnog opredjeljivanja za bilo koju vrstu etniĆØkog, vjerskog ili kulturnog identitetaā€, dodaju iz kancelarije Ombusmana.
Upozorenje sveÅ”teniku SPC Ognjenu FemiƦu loÅ”a je kamuflaža za to da bi se zaÅ”titnik ljudskih prava prije potpisao ĆØestitku koju je napisao MandiƦ. Zna ombudsman SiniÅ”a BjekoviƦ da mu je bplje da se ne zamjera parlamentarnoj veƦini, pristalicama "srpsskog sveta" koja ni genocid ne priznaje, saĆØuvati udobnu fotelju



B.ƈukiƦ

Posjeta : 80