1
Upravni odbor Paraolimpijskog komiteta Crne Gore
Radović najuspješniji paraolimpijac!

- Stonoteniser Filip Radović najuspješniji je crnogorski paraolimpijac u 2023. godini, - odlučio je Upravni odbor Paraolimpijskog komiteta Crne Gore.
Radović je na Evropskom prvenstvu u Šefildu osvojio srebrnu medalju.
Trenutno je drugi igrač na svjetskoj seniorskoj rang listi, u kategoriji S10, a ove godine na tri turnira - u Linjanu, Podgorici i Laškom, osvojio je zlatne medalje.

Radović je u Šefildu osvojio četvrto pojedinačno evropsko odličje.

Ima srebrnu medalju iz Helsingborga, kao i bronzane medalje osvojene u danskom Vejleu 2015. i Laškom 2017. godine.

Sa Lukom Bakićem i Dejanom Bašanovićem osvojio je ekipnu bronzu iz Helsingborga, a nosilac je i do sada jedine paraolimpijske medalje za Crnu Goru, bronzane iz Tokija 2021. godine.

Za najboljeg trenera proglašen je Vladimir Marić, koji je predvodio Radovića i Luku Bakića na Evropskom prvenstvu u Šefildu.

Spacijalno priznanje za vrhunsko sportsko dostignuće biće uručeno šahisti Predragu Nikaču, osvajaču srebrne medalje na Svjetskom pojedinačnom prvenstvu za osobe bez i sa smetnjama vida na Rodosu i zlatnnog odličja za rezultat ostvaren na prvoj tabli Paraolimpijade u Beogradu.

Najuspješniji mladi sportista, kao i prošle godine, je plivačica Iskra Dedivanović, koja je osvajala medalje na plivačkim mitinzima u Sarajevu, Podgorici i Zagrebu.

Na mitingu Svjetske serije u Linjanu popravila je lične rekorde na 50 i 100 metara prsno.

Najuspješnija ekipa je Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont, pobjednik Balkanske lige košarkaša u kolicima.

Podgorički košarkaši uspješnu sezonu kompletirali su četvrtim mjesto u NLB ligi.

Upravni odbor je odlučio da priznanje za izuzetan sportski rezultat u 2023. godini dodijeli atletičarki Maji Rajković i Milanu Đinoviću.

Rajković je jedini crnogorski sportista, u paraolimpijskom i redovnom programu, sa normom za Igre u Parizu.

On je debi na Paraolimpijskim igrama obezbijedila osvajanjem četvrtog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Parizu, u bacanju koplja u kategoriji F54 (bacanja iz specijalizovane stolice). .
Rajković je u Parizu debitovala na Svjetskom prvenstvu, a u karijeri ima evropsku bronzu sa šampionata u Bidgošću 2021. godine.
Strijelac Milan Đinović nagrađen je priznanjem za izuzetan sportski rezultat.
On je u godini na izmaku u klasi SH1, u discplini vazdušna puška R1, četiri puta potvrdio minimalnu kvalifikacionu normu za Paraolimpijske igre u Parizu.
Bio je srebrni na Gran priju u Novom Sadu,
sedmoplasirani na Gran priju u Hanoveru i peti na Svjetskom kupu u Osijeku.
Na Evropskom prvenstvu u Roterdamu imao je 12. rezultat u kvalifikacijama, u konkurenciji 29 strijelaca, od kojih je osam izborilo u finale.
Posebno priznanje za dostignuća u sportskoj karijeri - Paraolimpijska zvijezda, Upravni odbor dodijelio je atletičarki Marijani Goranović.
Dvostruka evropska vicešampionka i učesnica Paraolimpijskih igara 2012. u Londonu, 2016. u Rio de Žaneiru i 2021. godine u Tokiju najavila je da prestaje sa aktivnim bavljenjem sportom.
UO će priznanja uručiti i Ministarstvu sporta i mladih, Sekretarijatu za sport Glavnog grada i sponzorima.
Svečana ceremonija proglašenja najboljih biće održana u 21. decembra u 11 sati, u podgoričkom hotelu Ramada.
Posjeta : 125