1
Konferencija za medije predsjednika Republike Srbije i Predsjednika Crne Gore u Palati Srbija
Zna se - ko (se) pita!

    - Da li ste misli o tome boli li nas to što je Crna Gora priznala otcjepljenje Kosova. U narednih deset dana donijećemo odluku ko će biti novi ambasador u Crnoj Gori. Kako je moguće da od 28 odsto Srba imate osam zaposlenih u javnom sektoru, mislite da je to manje važno pitanje od Marović. Molim vas da se stavite ponekad u naše cipele. Kao što se ja trudim da se stavim u cipele predsjendika Crne Gore i građana - kontrapitanjem odgovorio je za medij iz Crne Gore predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj press konferenciji povodom prve zvanične posjete Predsjednika Crne Gore Jakova Mijatovića Beogradu.

Izjava predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića na konferenciji za medije nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem

Crnu Goru i Srbiju vežu zajednička istorija i tradicionalna bliskost. Ali naše države dijele i zajednički evropski cilj. Sve su to razlozi koji nas obavezuju da imamo najbolje moguće, prijateljske i sadržajne odnose, uz puno međusobno uvažavanje, pa i onda kada na određene teme ne mislimo isto. Posebna odgovornost je na nama, državnicima dvije zemlje, da te odnose ne remetimo, već da ih unaprjeđujemo. Složili smo se da je neophodno da u bliskoj budućnosti bude imenovan ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori, kao i ambasador Crne Gore u Republici Srbiji”, poručio je predsjednik Milatović.
On je saopštio da je, kroz prizmu ekonomije, Srbija jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Crne Gore.
- Udio spoljnotrgovinske robne razmjene sa Srbijom je u 2022. godini iznosio 18% u našoj ukupnoj robnoj razmjeni sa svijetom. Srbija je najveće turističko tržište za Crnu Goru. U strukturi noćenja stranih turista, u 2022., najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije, i to nešto iznad 3 miliona noćenja, ili 25,5% od ukupnog broja. S druge strane, Crna Gora je takođe među najvažnijim turističkim tržištima za Srbiju, i to šesto po redu najveće tržište, sa udjelom od 4% ukupno ostvarenih noćenja. Srbija je u prošloj godini bila najveći strani investitor u Crnoj Gori. Iznos stranih direktnih investicija iz Srbije u 2022. godini je iznosio 137 miliona eura, što je udio od 12% od ukupne vrijednosti stranih direktnih investicija”, kazao je predsjednik Milatović.
Dodao je da uprkos tome dvije zemlje nemaju odnose na nivou ambasadora,
zajedničke granične prelaze kakvi postoje sa Albanijom i Bosnom i Hercegovinom, dok se Mješovita komisija za rješavanje ovih pitanja ne sastaje godinama unazad.
- Upravo su ovo bile teme u vezi kojih smo i razgovarali i složili se da je na nama odgovornost i obaveza da ih adresiramo. Jačajući diplomatske odnose bićemo bliži rješenju i drugih pitanja od zajedničkog interesa poput konačnog uspostavljanja direktnog platnog prometa, mogućnosti zajedničkih graničnih prelaza, uspostavljanja prakse zajedničkih sjednica Vlada gdje bi se rješavala pitanja od važnosti za život naših građana i privreda - kazao je predsjednik Milatović.
On je sa predsjednikom Vučićem razgovarao i o neophodnosti snažnije saradnje na zajedničkim infrastrukturnim projektima - poput nastavka izgradnje autoputa Bar- Beograd, završetka remonta pruge Beograd- Bar kao i projektima u oblasti energetike i IT sektora.
Predsjednik Milatović je čestitao Srbiji na izboru za domaćina renomirane međunarodne izložbe EXPO, koja će biti održana u Beogradu u avgustu 2027. i kazao da je to odlična vijest i za region u cjelini.
Istakao je da, u okviru političkih odnosa dvije zemlje dijele i zajedničke evropske ciljeve i da kao Predsjednik Crne Gore, koja je najdalje odmakla u pregovorima sa EU čvrsto vjeruje da integracija država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju nema alternativu.
- Snaženje sigurnosti i bezbjednosti regiona predstavlja ključni preduslov našeg daljeg napretka u integracionom procesu. Naglasio bih i važnost Berlinskog procesa koji ima nezamjenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja regiona sa EU. U svemu tome Crna Gora i Srbija, kao dva susjeda koje povezuje istorija, tradicija, kultura, živa ekonomska saradnja i evropska vizija, ovom posjetom okreću novi list u odnosima, na boljitak naših građana i regiona u cjelini - zaključio je predsjednik Milatović.
On je pozvao predsjednika Vučića u zvaničnu posjetu Podgorici što bi, smatra, bio još jedan pokazatelj unaprjeđenja saradnje dvije države.




Posjeta : 138