1
Na Vrelima Ribničkim, u sklopu Regionalnog stambenog programa
Uručeni ključevi stanova - za 96 porodica!

    - Gora je u bliskoj prošlosti pokazala solidarnost i razumijevanje i otvorila svoja vrata za sve kojima je bila potrebna pomoć. Mnogi su za vrijeme rata izgubili svoju imovinu, ali i svoje bližnje, u Crnoj Gori su pronašli svoj novi dom i nadu za bolji život i izvjesniju budućnost. U prethodnom periodu dijelili smo i dobro i loše. Postali ste dio našeg društva, sa vama dijelimo sve prednosti i obaveze koje nudi naša zemlja u cilju izgradnje sto uspješnijeg društva u njoj. Da je tako svjedoči i povod današnjeg okupljanja - ukazao je ministar Admir Adrović prilikom svečane dodjele ključeva za 96 porodica na Vrelima Ribničkim, u sklopu Regionalnog stambenog programa.

- Regionalni stambeni program je izuzetan primjer zajedničkih napora zemalja iz regiona i međunarodnih donatora ka miru, pomirenju i integraciji. To je naš zajednički uspjeh, a EU je ponosna što je najveći donator. Solidarnost gradjana EU je danas vidljiva. Nadam da današnji dan predstavlja novi početak za sve korisnike i da će novim domovima graditi sreću i blagostanje - istakla je šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.
egionalni stambeni program (RSP) je višegodišnja zajednička inicijativa partnerskih zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) koju podržava međunarodna zajednica i koja za cilj ima zatvaranje poglavlja dugotrajnog raseljavanja u regionu. Razvijen je u partnerstvu između partnerskih zemalja i OEBS-a, UNHCR-a i Evropske komisije.

Predstavnik UNHCR-a u Crnoj Gori, Žan Iv Bušardi, uručivši ključeve korisniku RHP na Vrelima Ribničkim, poželio je korisnicima stanova srećan početak novog poglavlja u njihovim životima.

“Tokom protekle tri decenije, Crna Gora je pokazala svoju posvećenost ljudima koji su bili prisiljeni da napuste svoje domove. Država je još jednom, kroz Regionalni stambeni program, pokazala svoju hvale vrijednu posvećenost pružanju trajnog rješenja za raseljena lica iz Bosne i Hercegovine i za interno raseljena lica sa Kosova“, kazao je on.

Izgradnja 96 stanova na Vrelima Ribničkim čija ukupna vrijednost projekta iznosi 4,002,061,06 €, od čega su donatorska sredstva: 3,229,964 €, a nacionalna kontribucija 772.097 €, otpočela je 2021. godine. Pored ovog potprojekta zahvaljujući Regionalnom stambenom programu obezbijeđena su trajna i održiva stambena rješenja za preko 1000 porodica u Crnoj Gori ali isto tako i u regionu.

U ime Razvojne banke Savjeta Evrope prisutnima se obratila Marja Šepala, koja je korisnicima stanova poželjela sreću i blagostanje u novim domovima.

„Nadamo da će bliski radni odnosi koji su uspostavljeni tokom trajanja Programa imati trajan uticaj na pomirenje u regionu u budućnosti i pomoći da se otvori put za regionalne pristupe drugim izazovima koji su pred nama. Tokom ovih neizvjesnih vremena, RHP je još relevantniji nego ikada“, kazala je ona.

Osnaženi podrškom međunarodnih partnera i država donatora, vlade četiri partnerske države, kako je istakao ministar Adrović, odlučile su da saniraju posljedice ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije.

“Sarađujući na temeljima povjerenja i uvažavanja, požrtvovanog rada i profesionalizma, vodeći se principima humanosti i solidarnosti u godini zatvaranja Regionalnog stambenog programa svjedoci smo velikih uspjeha. Međutim, dobri rezultati nas obavezuju na odgovoran i posvećen odnos koji garantuje održivost i punu integraciju svakog pojedinca u društvu kako sada tako i u narednom periodu. U cilju unapređenja suživota otvoreni smo za nove regionalne inicijative bazirane na naučenim lekcijama i pozitivnim iskustvima”, dodao je on.

On se zahvalio Evropskoj Uniji kao i vladama donatorskih država, Razvojnoj Banci Savjeta Evrope, UNHCR-u i OESC-u, partnerskim državama, Glavnom Gradu Podgorica na podršci i saradnji.

Gradonačeknik Ivan Vuković je kazao da svi koji žive u ovoj su zemlji izuzetno ponosni na činjenicu da je Crna Gora tokom devedesetih godina širom otvorila vrata za nevoljnike sa prostora bivše Jugoslavije.

„Sjećamo se onog podatka da je krajem te decenije svaki peti stanovnik Crne Gore bio izbjeglica. Vrlo smo ponosni na to što smo položili jednu istorijsku lekciju i kazao bih da je od tih dana pa do danas naša država činila sve što je u njenoj moći da stvori pretpostavke za integraciju ljudi koji su ostali u Crnoj Gori nakon ratnih dešavanja. Jedna važna komponenta tog programa i mehanizma je svakako Regionalni stambeni program.“, naveo je Vuković.

On je istakao da je ponosan što ima priliku da pozdravi ljude koji će živjeti u stanovima, 96 porodica koje dobijaju jednu novu perspektivu u Glavnom gradu.

„Jednako tako ponosan sam na ono što je bio doprinos Glavnog grada Podgorica. Ovo je naselje izgrađeno na zemljištu Glavnog grada, na parceli koju smo mi ustupili, investitora oslobodili plaćanja komunalne naknade i preuzeli obavezu da ovaj prostor infrastrukturno opremimo. Finansijski gledano doprinos Glavnog grada realizaciji ovog projekta premašuje 700 000 eura. Važnije od toga, otvara jednu potpuno novu perspektivu za više stotina naših sugrađana“, dodao je Vuković.
Posjeta : 181