1
U Kući zdravlja Glavnog grada prezentovan projekat "Držimo te za ruku"
Ženama besplatan - eho pregled dojki!

Početak implementacije projekta "Držimo te za ruku" - zahvaljujući kojem će u narednih 90 dana, svim ženama biti dostupan besplatan eho pregled dojki, na teritoriji Podgorice prezentovan je na današnjoj konferenciji za medije u Kući zdravlja Glavnog grada

Prisutnima se u ime organizatora obratila Milena Đergović, mlada, hrabra žena koja je sa mnogo entizujazma ušla u ovaj projekat i koja svojim primjerom može uticati na druge žene, da u dovoljnoj mjeri razumiju značaj preventivnog pregleda ili ranog otkrivanja karcinoma dojke. Đergović je zahvalila Glavnom gradu Podgorici koji je odmah prihvatio poziv kao pokrovitalj projekta, Investiciono razvojnom fondu Crne Gore koji je generalni sponzor, kao i Poliklinici Filipović koja je ustupila specijalističko kombi vozilo i ultrazvuk za potrebe obavljanja pregleda u naredna tri mjeseca širom Podgorice.
Konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković koji je naglasio da je ovo sjajan projekat i pozvao sve sugrađanke da se odazovu pozivu, ali i sugrađane da ohrabre svoje majke, supruge, sestre, bake da izdvoje vrijeme za sebe koje je veoma važno.
- Zahvaljujući našoj divnoj i dragoj Mileni Đergović i našim prijateljima iz poliklinike Filipović, partnerima iz IRF-a, pod pokroviteljstvom Glavnog grada, od danas će našim sugrađankama i to ne samo iz Podgorice već iz čitave Crne Gore biti dostupna mogućnost besplatnih pregleda dojke. Počinjemo sa ovom lokacijom u blizini Kuće zdravlja, u centru Podgorice. Ideja je da tokom 90 dana na različitim mjestima širom Glavnog grada omogućimo ženama da se pregledaju i na taj način damo jedan značajan doprinos prevenciji u borbi protiv ove opake bolesti - kazao je Vuković.
Govoreći o značaju projekta dr Mladen Filipović još jednom je podsjetio da je statistika kada govorimo o broju oboljelih od karcinoma, porazna, ali da se ranim otkrivanjem ova bolest u 93% slučajeva može pobijediti, te da je i ovo način da žene razbijaju strah od odlaska na preventivni pregled. Gordana Jovanović ispred IRF-a istakla je da nije bilo dileme pri odluci da se podrži ovakav projekat, tim više što je Milena Đergović svoju ličnu priču iskoristila i uspjela da preokrene u projekat koji predstavlja brigu o zajednici. Jovanović je poručila da je žena samo ako je zdrava može biti akter svih društvenih i ekonomskih procesa u svojoj državi, kući i porodici, te pozvala i sve kompanije i sve žene da iskoriste ovu zaista lijepu akciju u koju su ušli svi sa puno emocija i sa dušom.
Sekretar sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada Ivan Terzić podsjetio je da je Kuća zdravlja u kojoj je danas održana konferencija povodom početka projekta, osnovana kao društveni centar koji će biti otvoren za sve građane, za organizacije civilnog društva koje žele da daju doprinos u prevenciji bolesti i promociji zdravlja. On je naglasio da je ove godine obilježavanje Ružičastog oktobra otišlo korak dalje, što je sjajna ideja, ali što je važnije prilika za sve žene da se besplatno pregledaju.
Na konferenciji je prikazan i kratak spot koji ima za cilj da pošalje jasnu poruku o važnosti preventivnih pregleda i motiviše što veći broj žena da u narednim danima iskoriste ovu mogućnost. Promo video će biti emitovan na svim televizijama u Crnoj Gori.
Pregledi su potpuno besplatni i zakazuju se pozivom na broj telefona 067 154 854 ili putem e maila drzimotezaruku@gmail.com




Posjeta : 254