1
Reakcija kopredsjednica Kolegijuma Ženskog kluba povodom prijetnji upućenih novinarki M portala
Potrebna je - urgentna reakcija!

- Uznemiravajuće prijetnje smrću novinarki M portala Danici Nikolić, moraju hitno da zabrinu službe bezbjednosti i tuzilaštvo.
Potrebna je urgentna reakcija nadležnih organa u pronalaženju i kažnjavanju osobe koja je uputila zastašujuće prijetnje novinarki M portala - reakcija je kpredsjednica Ženskog kluba u Skupštini Crne Gore.
Reakciju kopredsjednica Ženskog kluba prenosimo integralno:

- Uznemiravajuće prijetnje smrću novinarki M portala Danici Nikolić, moraju hitno da zabrinu službe bezbjednosti i tuzilaštvo.
Potrebna je urgentna reakcija nadležnih organa u pronalaženju i kažnjavanju osobe koja je uputila zastašujuće prijetnje novinarki M portala.
Svjedoci smo da kontinuirane uvrede upućene ženama sa javne scene u Crnoj Gori, svakodnevno prerastaju u ozbiljne prijetnje smrću, što je pokazala prijetnja novinarki Nikolić, kojoj se na ovaj način otvoreno staje na put slobode medijskog rada i istarživačkog novinarstva. Osim negativnih komentara, uznemiravanja, verbalnih prijetnji, vulgarnih i mizogenih uvreda, poruke sada sadrže i govor mržnje i eksplicitne prijetnje smrću .
Česti napadi ili primjeri targetiranja u medijima, dodatno podstrekuju i ostale građane da čine slično, što za posljedicu može da ima i povećanje napada na novinarke ili čak umanjenu reakciju ili potpuno odsustvo reakcije pojedinih predstavnika nadležnih organa.
Ne smije u konkretnom slučaju izostati osuda od strane predstavnika vlasti i nepoznavanje odgovornosti nadležnih organa, kao i nedostatak svijesti za zastupanje slobode medija i bezbjednosti novinara
Napad na novinarku je napad na sve žene u Crnoj Gori, napad na javni interes, napad na demokratiju i prava svih građanki i građana.
Zato zahtijevamo da policija i tužilaštvo identifikuju i sankcionišu osobu koja je uputila ozbiljne prijetnje novinarki M portala, i to u što kraćem vremenskom roku, jer svako odlaganje adekvatne reakcije nadležnih organa otvara prostor za dalje nasilje nad novinarkama i novinarima.
Ova prijetnja mora biti najstrožije sankcionisana i biti opomena svima onima koji se odvaže da prijete, vrijeđaju ili uruše dignitet i integritet neke novinarke na prostoru Crne Gore.
Posjeta : 47