0
Komisija za zdravstvo DPS konstatuje da u bolnicama nema sredstava koja su uvedene još u XIX vijeku
Zdravstvu treba - "hitna pomoć" SDT!

- Ministre Šćekiću, crnogorske bolnice, ne da neće imati ljekova, nego ih već nemaju i to je tragična činjenica. Nema sredstava koja su u bolnice uvedene još u XIX vijeku! To pacijenti, njihove porodice i zdravstveni radnici, nažalost, vide svakodnevno. Biće puno posla za SDT da ispita kako smo za manje od godinu postali najzaduženiji zdravstveni sistem u Evropi. Ali je mnogo bitnije da što hitnije, ako išta znate, obezbijedite bolnice ljekovima i sredstvima za nasmetan rad. Probleme u zdravstvu ne možete rješavati kao što su to radile dvije najgore Vlade u istoriji Crne Gore - poručuje ministru zdravlja Komisija za zdravstvo DPS.

- Naknadna pamet je najskuplja, naročito kada se plaća u zdravstvenom sistemu onim što je najdragocjenije, neponovljivo i nazamjenjivo – ljudskim životima. A očito da to danas živimo u Crnoj Gori.
Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je da je “stanje u zdravstvu alarmantno” i da “vrlo brzo nećemo moći ljekovima da snabdijevamo zdravstvene ustanove”. Jasna, kratka i katastrofalna dijagnoza resora zdravstva koja je mogla da iznenadi samo neupućene. Da je ovakva konstatacija došla od strane DPS bili bismo odmah napadnuti da širimo paniku i vodimo predizbornu kampanju. Međutim, dolazi iz 43. Vlade koja sistemski nastavlja ono što je započela neprevaziđena Krivokapićeva vlada – urušavanje Crne Gore.
Komisija za zdravstvo DPS je uporno upozoravala na ono što će da uslijedi kao rezultat najgoreg populizma. Mi, kao i drugi dobronamjerni poznavaoci sistema, najavljivali smo kolaps zdravstvenog sistema upravo za početak trećeg kvartala. Nažalost, nijesu nas čuli oni koji su trebali.
Tada je na talasu populizma trebalo hvaliti nazovi program “Evropa sad” i izbjeći pad 42. Vlade. Bivša ministarka zdravlja Jelena Borovinić – Bojović isticala je da je „Evropa sad” “najveći uspjeh 42. Vlade”. Prateći odlazećeg premijera Dritana Abazovića, koji je rekao “Evropa sad prioritet”, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović ranije je naglašavao da je “URA jedina koja je od starta podržala paket ekonomskih reformi Evropa sad”. U oktobru 2021. godine tadašnji direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Dragoslav Šćekić, nakon isticanja da vjeruje u rad ministra Milojka Spajića, obznanio je da su dugovanja Fonda oko 45 miliona eura. Ministar Šćekić danas ističe da je “Projekat Evropa sad potpuno ugrozio funkcionisanje zdravstvenog sistema”, “da Fondu zbog "Evrope sad" fali blizu 100 miliona” i da “ovo što je urađeno je pitanje za SDT”. Od hvalospjeva do SDT kratak je put, kada ste vođeni populizmom, neznanjem, nedostatkom vizije, kratkoročnim interesima.
Ministre Šćekiću, crnogorske bolnice, ne da neće imati ljekova, nego ih već nemaju i to je tragična činjenica. Nema sredstava koja su u bolnice uvedene još u XIX vijeku! To pacijenti, njihove porodice i zdravstveni radnici, nažalost, vide svakodnevno. Biće puno posla za SDT da ispita kako smo za manje od godinu postali najzaduženiji zdravstveni sistem u Evropi. Ali je mnogo bitnije da što hitnije, ako išta znate, obezbijedite bolnice ljekovima i sredstvima za nasmetan rad. Probleme u zdravstvu ne možete rješavati kao što su to radile dvije najgore Vlade u istoriji Crne Gore.
Zaposlene iz KAP-a, Montenegro Airlines-a, Duvanskog, Željezare itd. jednostavno ste poslali kući i što bi odlazeći “Brat” rekao “stavili problem ad acta”. Međutim, na taj način ne možete “rješavati” probleme zdravstva jer bolnice i domovi zdravlja moraju da rade 24 časa u interesu građana, i medicinskom osoblju se moraju obezbijediti ljekovi i medicinska sredstva.
Vlada, čak i u tehničkom mandatu, mora imati kao najvažniji prioritet zdravlje građana i hitno pronaći rješenje za nagomilane probleme. Ako ste spremni da prihvatite stručnu pomoć i znanje, kod nas kucate na otvorena vrata. Ne zaboravite da smo pred virusima i bakterijama svi ravnopravni, bez obzira na vjersku, nacionalnu, političku ili bilo koju drugu pripadnost. I zato Crna Gora ima budućnost samo kao društvo građana.

                  DPS Komisija za zdravstvo





Posjeta : 223