0
Završeni radovi na izgradnji objekta osnovne škole u Tološima
Zdanje za znanje - postavlja nove standarde!

       - Nakon više decenija, Tološi su dočekali da dobiju objekat osnovne škole. Jedan, zbilja velelepni objekat koji će služiti na ponos, ne samo ovom dijelu grada i ne samo Podgorici, nego ja bih kazao Crnoj Gori. Jedna škola koja postavlja potpuno nove standarde. Međutim, treba reći da nijesmo dobili samo školu, nego smo dobili i jednu savremenu, multifunkcionalnu sportsku dvoranu, kapaciteta 500 mjesta. Sadržaj koji je prethodno nedostajao ovom dijelu grada - naglasio je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, koji je danas, sa saradnicima, članom porodice Ubović i velikim brojem građana, obišao završene radove na izgradnji objekta osnovne škole u Tološima.
Vuković je istakao da je ovaj projekat važan i kao izuzetan primjer društvene odgovornosti, te još jednom zahvalio porodici Ubović i kompaniji Bemax na vrijednoj donaciji i dodao da se nada da će ovo biti putokaz za gradnju sličnih objekata u narednom periodu.

- Meni je vrlo teško da riječima opišem oduševljenje koje osjećam. Da opišem zahvalnost ljudima koji su omogućili da Tološi i Podgorica dobiju novu osnovnu školu. Nadam se da će oni koji budu pogađali ovu školu znati da cijene, da je čuvaju za neke buduće generacije - kazao je Vuković i podsjetio na dalje korake koje Ministarstvo prosvjete treba da preduzme.
- Sada je na potezu Ministarstvo prosvjete. Nažalost, zbog nerada, nedostatka interesovanja na elementarnom nivou prethodnog menadžmenta u okviru tog resora, kasni se sa opremanjem škole. Investitor nije mogao preko godinu dana da dobije specifikaciju za nabavku novog namještaja i svega onoga što je potrebno da škola bude stavljena u funkciju. Razumio sam da će novi ministar i njegov tim pokušati za prvo vrijeme da opreme školu onim što postoji. Iskreno se nadam da će Ministarstvo prosvjete biti na visini zadatka i da će u narednih godinu dana sprovesti potrebne tenderske procedure, kako bi ova škola dobila novi namještaj i opremu - kazao je gradonačelnik i dodao da je izuzetno ponosan i zahvalan na tome što smo dobili jedan ovakav objekat.
- Neka je sa srećom Tološanima, budućim osnovcima, neka je hvala familiji Ubović i neka je srećno svima nama - zaključio je Vuković.
U ime porodice koja je donirala preko 6 miliona eura za izgradnju ovog objekta, obratila se Andrea Ubović koja je zahvalila prisutnima na doprinosu i podršci.
   - Uvaženi gosti, koristim priliku da vas sve u ime porodice Ubović srdačno pozdravim i da vam najiskrenije zahvalim što ste danas zajedno sa nama i što dijelite ovaj veoma važan trenutak. Trenutak, kada su u Tološima i zvanično završeni radovi na izgradnji škole u kojoj će se uskoro oglasiti prvo školsko zvono i u kojoj će na najljepši mogući način živjeti uspomena na moju babu, Novku Ubović. Danas sam veoma ponosna jer znam da je dosanjan i njen san, čije ostvarenje znači ulaganje u obrazovanje kao najisplativiju investiciju od koje će cijelo društvo ubirati plodove - kazala je Ubović i posebnu zahvalnost uputila Glavnom gradu, na čelu sa dr Ivanom Vukovićem, na snažnoj podršci i interesovanju u realizaciji ovog projekta.
Milo Muhadinović, tehnički direktor kompanije Bemax, podsjetio je da su radovi počeli u maju 2021. godine, te da su završeni mjesec dana prije roka.
   - Škola je kapaciteta do 1.200 učenika. Ima 15 predmetnih sala, pet matičnih učionica, dvije učionice za informatiku i pet specijalizovanih učionica sa kabinetima. Opremljena je najsavremenijim elektro i mašinskim instalacijama. Takođe, solaranim panelima što stavlja poseban akcenat na energetsku efikasnost samog objekta. Što se tiče fiskulturne sale, ona je kapaciteta 500 mjesta. Osim toga, postoje dva sportska igrališta i trim staza, kao i još sportski objekat na krovu sale. Takođe, na kraju bih pomenuo da su svi radovi završeni. Potrebno je još, kada CEDIS poveže na trafostanicu, da izvršimo ispitivanje i što se tiče nas, škola može da bude puštena u rad - kazao je Muhadinović.




Posjeta : 283