0
Premijer i ministri obišli plutajući dok u Bijeloj i vodeni terminal u Tivtu
Spremni za remont - brodova i mega jahti!

       - Veliki dan za Crnu Goru. Velike teme, povratak bordogradnje u Crnu Goru, otvaranje novih radnih mjesta. Imamo jedan od najvećih plutajućih dokova i dizalicu koja podiže najveće jahte i manje kruzere. Spremni smo da dočekamo brodove i mega jahte na remont u Bijelu. Raduje me da danas iz Bijele stvaramo jednu novu vrijednost. Kompanija Adriatic 42 tome definitivno doprinosi i želimo im puno uspjeha u daljem radu - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore dr Ditan Abazović, koji je danas sa ministrima, predsjednikom Borda direktora dr Radom Antolovićem i predsjednikom Opštine Herceg Novi Stevanom Katićem obišao plutajući dok u Bijeloj i vodeni terminal u Tivtu.

Premijer je istakao da je ovo samo dobar početak i da će do kraja septembra biti 100 novih radnih mjesta, a sa kooperantima i mnogo više. Naveo da je od predsjednika Borda direktora Antolovića upoznat sa činjenicom da su skoro svi zaposleni iz Crne Gore i da ga to posebno raduje.
- Zahvaljujući Vladi Crne Gore i kompaniji Adriatic 42 brodogradilište Bijela i Crna Gora ponovo će biti jasno prepoznati na globalnoj mapi brodogradilišta. Važno je istaći da se radi o projektu koji je vrijedan preko 20 miliona eura i da je u planu da se u narednih pet godina zaposli preko 300 radnika remontuje 14 jahti, a u sljedeće tri godine do 109 jahti, naznačio je potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović.
Ibrahimović je naveo da će navedeno značiti da će Bijela sa ovom kompanijom, a samim tim i Crna Gora, biti prepoznato mjesto za remont jahti, što je izvanredno za Crnu Goru koja je turistička destinacija.
- Želim da se, u ime cijelog tima konzorcijuma Adriatic Marinas – Porto Montenegro i DryDocks World Dubai koji stoji iza kompanije Adriatic 42, zahvalim premijeru i njegovom timu na prepoznavanju važnosti ovog projekta i na ogromnoj podršci koju dobijamo u cijelom procesu. Važno nam je da sa najviših adresa dobijamo vjetar u leđa, koji podrazumijeva i efikasnu institucionalnu saradnju. Za nas, a bez imalo pretjerivanja i za cijelu Crnu Goru, dolazak plutajućeg doka predstavlja pravu prekretnicu i osnovni temelj za preporod industrije brodogradnje i remonta. To ne bi bilo moguće bez plutajućeg doka. U pitanju je dok nove generacije vrijedan više miliona dolara. Dugačak je 180 metara, širok 37 metara i ima kapacitet od 10.000 tona teretnih plovila. To će nam omogućiti da ovdje remontujemo najveće svjetske jahte. Na taj način Crnu Goru pozicioniramo još bolje na svjetskoj jahting mapi i pružamo vrlo jedinstvenu ponudu – da na samo nekoliko minuta vlasnici jahti imaju Porto Montenegro – luksuzni jahting rizort i Adriatic 42 – najbolje mjesto za remont luksuznih mega jahti i superjahti, kazao je predsjednik Borda direktora Adriatic 42, dr Rade Antolović koji je poručio da je dosad u projekat investirano oko 40 milion eura te da im je cilj da prije kraja ove godine počne rad prve faze jedinstvenog Maga Yacht Repair & Maintenance objekta.
- U jednom rekordnom roku, uz veliki angažman Morskog dobra, Ministarstva ekologije i prostornog planiranja, Aerodroma Crne Gore, turisti koji budu slijetali na Aerodrom Tivat mislim da će taj prvi utisak, koji se u psihologiji zove “halo efekat” biti fantastičan. Ko god bude krenuo Bokokotorskim zalivom da ide prema svom smještaju, mislim da će već steći jedan sjajan utisak o Crnoj Gori, uživati u ljepotama, i da neće čekati duge kolone koje se stvaraju na trajektu. To će značajno obogatiti našu turističku ponudu. To su projekti koji nas interesuju, naglasio je premijer prilikom posjete lokaciji budućeg vodenog terminala na Aerodromu u Tivtu koji će narednih dana biti stavljen u funkciju.
Predsjednik Vlade naveo je da će tender za izradu modernog terminala biti otvoren na jesen, kada se očekuje i jedan ozbiljan operator koji bi vodeni terminal trebao da organizuje na najbolji mogući način. Premijer je kazao da postoji veliko interesovanje velikih hotela da imaju svoje vezove, kao i pojedinaca koji rade kao taksi službe za prevoz zainteresovanih putnika.




Posjeta : 371