0
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na poziv predsjednika Marmara fondacije Akana Suvera bio je glavni govornik na 25. Euroazijskom ekonomskom samitu
Agresija i pandemija zahtijevaju - odlučnost i jedinstvo!

- Ozbiljnost aktuelnog trenutka zahtijeva više saradnje, odgovornosti, odlučnosti i jedinstva. Svijet kakav smo poznavali više ne postoji. Čini se izvjesnim da svjedočimo početku novog geopolitičkog ciklusa. Niko sa sigurnošću ne može tvrditi kako će izgledati. Nepredvidivost nikada nije bila imanentnija trenutku globalnih odnosa nego što je to danas. Jedino što je izvjesno je da je pred nama nova policentrična geopolitička arhitektura koja će pojačavati međuzavisnost svih njenih aktera i koja može dovesti i do dalje marginalizacije manjih zemalja - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je na poziv predsjednika Marmara fondacije Akana Suvera bio glavni govornik na 25. Euroazijskom ekonomskom samitu.

Poštovani predsjedniče Marmara fondacije Suver,
Poštovani predstavnici države domaćina,
predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija i ekonomskih institucija,
Ekselencije,
Dame i gospodo,
- Čini mi posebno zadovoljstvo da vam se na poziv predsjednika Marmara fondacije i velikog prijatelja Crne Gore, našeg počasnog konzula Akana Suvera, obratim na otvaranju jubilarnog 25. Euroazijskog ekonomskog foruma.
Za četvrt vijeka postojanja, Forum je potvrdio opravdanost ideje njegovih kreatora u Marmara grupaciji, i postao centar otvorenog promišljanja o izazovima s kojima se naše zemlje i ovaj region suočavaju.
U ime Crne Gore upućujem vam srdačne čestitke i najbolje želje za dalji rad i uspjeh.
Ovogodišnji forum dočekujemo u izuzetno izmijenjenom geopolitičkom kontekstu, suočeni sa ratom na evropskom tlu, čije posljedice još dugo nećemo moći u potpunosti sagledati.
Kontinuirani poremećaji na relaciji Istok - Zapad dobili su svoj najopasniji izraz u agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu. Rat koji traje više od 100 dana, razara ukrajinsku zemlju, uzima živote ljudi, a milioni Ukrajinaca su natjerani da napuste svoje domove.
Ekonomske posljedice ukrajinske krize su veoma ozbiljne, uz realan potencijal da u narednim mjesecima dovedu do ogromnih problema u proizvodnji i snabdijevanju osnovnim životnim namirnicama širom svijeta. Neminovno i do poremećaja lanaca energetskog sistema, primarno u Evropi i euroazijskom regionu, što će gotovo sigurno ugroziti planove za dostizanje ciljeva održivog razvoja i zelene tranzicije. Ako se tome dodaju negativni efekti pandemije Covid-19 koja još traje, situacija postaje dodatno neizvjesnija.
Pandemija je više nego ikada istakla neophodnost međunarodne saradnje i zajedničku odgovornost za rješavanje globalnih pitanja i pružanje adekvatnog odgovora na nove izazove i prijetnje.
Danas, u uslovima agresije u neposrednoj blizini, svjesniji smo nego ikada da ratovi i sukobi nijesu put do rješenja. Do njega nas može dovesti jedino politički dijalog, a dijalog pretpostavlja toleranciju i međusobno uvažavanje. Nasilje i nametanje volje drugome je put u sunovrat.
   Ozbiljnost aktuelnog trenutka zahtijeva više saradnje, odgovornosti, odlučnosti i jedinstva. Svijet kakav smo poznavali više ne postoji. Čini se izvjesnim da svjedočimo početku novog geopolitičkog ciklusa. Niko sa sigurnošću ne može tvrditi kako će izgledati. Nepredvidivost nikada nije bila imanentnija trenutku globalnih odnosa nego što je to danas. Jedino što je izvjesno je da je pred nama nova policentrična geopolitička arhitektura koja će pojačavati međuzavisnost svih njenih aktera i koja može dovesti i do dalje marginalizacije manjih zemalja.
U tom svjetlu posmatramo i današnje i sjutrašnje diskusije na Forumu kao priliku da bolje identifikuju mogućnosti za što brže i djelotvornije rješavanje gorućih problema. Raduje širok spektar učesnika Foruma, i obuhvat svih nivoa odlučivanja - od lokalnog i nacionalnog do regionalnog i međunarodnog. Uvjeren sam da će Forum opravdati očekivanja.
Dame i gospodo,
Dozvolite da saopštim nekoliko riječi o Crnoj Gori.
Crna Gora je prošla važan put razvoja nakon obnove državne nezavisnosti 2006. godine. Danas je članica NATO i kandidat za članstvo u EU, lider u pregovaračkom procesu sa Unijom. Na ekonomskom planu, zemlja je uspjela da ostvari veoma dobre rezultate, dostigne stabilne stope rasta u predpandemijskom vremenu i kontinuitet visokih inostranih ulaganja prvenstveno u velike infrastrukturne projekte i izgradnju novih struktura u oblasti turizma. Rast ulaganja bio je praćen porastom životnog standarda, ali je cilj dostizanja evropskog kvaliteta života za naše građane ipak i dalje daleko. Pred Crnom Gorom su godine velikih izazova, daljeg održivog snaženja demokratskih institucija i unapređenja vladavine prava, kao i imperativ strukturne diverzifikacije njene privrede.
Međutim, ono što je najveće bogatstvo Crne Gore, koje jednako odolijeva brojnim pritiscima danas kao i tokom ratnih sukoba na Balkanu 90ih, je njena stabilnost i multietnička demokratija. Građanska i evropska Crna Gora ostaje ključni razvojni i civilizacijski pravac naše zemlje.
Ka tome, dobrosusjedski odnosi i saradnja s zemljama jugoistoka Evrope, uključujući i Republiku Tursku, ali i druge zemlje regiona, ostaju jedna od važnih smjernica.
Mi u Crnoj Gori snažno držimo do toga da su raznolikosti i suživot različitih vjera i nacija najveće bogatstvo svakog društva. Vjerujemo u dijalog i saradnju, i jednako ih podstičemo u svim međunarodnim okvirima u kojima aktivno sudjelujemo.
Euroazijski region, jednako kao i Balkan, je spoj različitosti i nerijetko poprište suprotstavljenih interesa. Učinimo i dodatne napore da vrijednost mira trajno nadvlada nepromišljenost rata, da tolerancija potisne mržnju. Jedino tako možemo stvarati uslove u kojima će naše zemlje stabilno i kontinuirano napredovati.




Posjeta : 304