1
Jedan od svjetskih rekordera kada su u pitanju kovid pacijenti
Već 14 mjeseci - pozitivan na koronu!

    Muzafer Kajasan iz Turske jedan je od svjetskih rekordera kada su u pitanju kovid pacijenti. Naime, on je već 14 mjeseci pozitivan na koronavirus i naizmjenično se nalazi u bolnici i kućnoj izolaciji.

Do sada je uradio 78 testova na koronu i svaki put je dobio pozitivne rezultate, prenio je zvanični turski sajt Covid-19.

Muzaferu Kajasanu, pacijentu sa leukemijom, prvi put je dijagnostikovan kovid u novembru 2020. i primljen je u bolnicu. Otpušten je poslije dvije nedjelje i vratio se u svoj dom u istanbulskom okrugu Sarijer, čekajući potpuni oporavak u samoizolaciji, piše The Nathional.

Ali ovo je bio samo početak njegovog dugog zatočeništva.

Prema turskim mjerama, samoizolacija se prekida nakon dvije nedjelje ako je test na koronu negativan.

Međutim, svih 78 testova koje je Kajasan uradio, pokazali su da je i dalje pozitivan. Proveo je devet mjeseci u bolnici i još pet mjeseci kod kuće u samoizolaciji, javila je lokalna novinska agencija Ihlas.
Muzafer je apelovao na vlasti da pronađu rješenje za njegovu situaciju, zbog čega je morao da provodi dane sam kod kuće, gdje svoju djecu i unuke može da vidi samo kroz prozor.
Njegovi doktori kažu da su mu testovi i dalje pozitivni zbog njegovog slabog imunološkog sistema zbog leukemije i da je preživio zahvaljujući ljekovima koje su mu dali kako bi ojačao imuni sistem.
- To je veoma težak proces' - rekao je on.

Supruga i sin negativni
Muzaferova supruga boravila je sa njim neko vrijeme tokom perioda samoizolacije i dva puta je bila negativna na kovid.
Njegov sin, koji je takođe provodio vrijeme zajedno sa ocem, bio je negativan.
- Oporavio sam se, ali još imam ostatke korone u svom organizmu. Ovo je jedino objašnjenje koje sam dobio za pozitivne testove - ispričao je Muzafer.
Kajasan je rekao da mu je Covid-19 ograničio društveni život.
- Nemam nikakav problem osim što ne mogu da zagrlim svoje voljene. To mi najteže pada. Ne mogu čak ni da se vakcinišem zbog svog stanja - zaključio je on.




Posjeta : 359