2
Tribina "Podgoričke priče" sjutra u KIC "Budo tomović"
Gostuje - Sonja Tomović Šundić!

Profesoriva dr Sonja Tomović Šundić, koja pored pedagoškog uživa i naučni i stvaralački ugled domaće i šire javnosti, biće sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo tomović" gošća tribine "Podgoričke priče".
Kao neko koje rastao, razvijao se i sazrijevao sa savremenom Podgoricom, Sonja Tomović Šundić sa moderatorom, novinarom Vanjom Kovačevićem pričaće Koliko je to bilo teško, zahtjevno, ili, pak, jednostavno.

Sonja Tomović Šundić je 1982/83. godine upisala Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, smjer za filozofiju. Postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu završila je 1990. godine, braneći rad pod nazivom „Aristotelovo učenje o tragediji i njegov kasniji uticaj“. Doktorsku disertaciju pod nazivom „Produktivna moć recepcije u savremenim teorijama“ odbranila je u januaru 1999. na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
Iz oblasti antropologije, filozofije, estetike objavila je jedanaest stručnih knjiga kao i brojne tekstove u različitim naučnim publikacijama. Objavila je veliki broj članaka i priloga, učestvovala na brojnim domaćim i međunarodnim kongresima, simpozijumima i seminarima.
Stalni radni odnos zasnovala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću 1989. godine. Za asistenta na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Univerziteta Crne Gore izabrana je 1996.godine.
U akademsko zvanje redovni profesor Univerziteta Crne Gore, za predmete: Politička antropologija, Estetika, Filozofija i Studije roda, izabrana je 2010, dok je od 2006. godine angažovana na Fakultetu političkih nauka, gdje izvodi nastavu na više predmeta.
Bila je dekan Fakulteta političkih nauka u Podgorici od 2010. do 2013. godine.
Članica je autorskog tima i rukovoditeljka projekta „Problem vrijednosti“ u okviru naučno-istraživačkog projekta „Crna Gora u XX stoljeću - u eri kompetetivnosti“, CANU, 2009.
Između ostalog, članica je odbora za pozorište i film, kao i odbora za filozofiju i sociologiju, CANU. Bila je članica Senata Univerziteta Crne Gore (2010-2013), kao i komisije za dodjelu Trinaestojulske nagrade Republike Crne Gore (2008/09). Takođe, bila je predsjednik komisije za dodjelu Devetnaestodecembarske nagrade Opštine Podgorica, (2008/09), ali i član Upravnog odbora Nansen dijalog centra i organizator škole dijalog-tolerancija (2008/09)…
Pored velikog broja naučnih radova objavljenih u respektabilnim časopisima i publikacijama u zemlji i inostranstvu, objavila je i sljedeće knjige, studije i monografije: Problem recepcije u savremenim estetičkim teorijama, KPZ, Podgorica, 1998; Njegoševo poetsko bogoslovljenje, Stupovi, 1996; Od književnog djela ka čitaocu, Stupovi, 1997; Ogledi i studije iz antropologije, Zmaj, Novi Sad, 2004; Danilo Kiš, između Lovćena i Zida plača, Zmaj, Novi Sad, 2004; Njegoš pjesnik i mislilac, Zmaj, Novi Sad, 2006; Književno-antropološki portreti, CID, Podgorica; Petar I vladar crnogorski, CID, Podgorica; Borhesov lavirint, CDNK, 2009; Etika ljudskih prava, CDNK, 2010; Identitet i vrijednosti, CDNK 2011…
Shodno odluci IJZCG posjete kulturnim događajima moguće su samo uz posjedovanje COVID potvrde.






Posjeta : 332