0
Komisija za zdravstvo DPS
Ministarka obara - crne rekorde!

- Crna Gora, država sa jedinim nevakcinisanim premijerom i ministarkom zdravlja koja obara sve rekorde, ulazi u najdublju epidemiološku krizu od početka pandemije. Kao da je bilo nedovoljno promašaja koji su u protekloj godini dolazili od strane Ministarstva zdravlja, pa su 2022. godinu počeli crnim rekordima - konstatuje Komisija za zdravstvo DPS.

U Crnoj Gori je danas 12.507 zvanično oboljelih od COVID-a, najviše od početka pandemije. Samo u jednom danu, 1. januara nove godine, registrovano je 1.839 novooboljelih, što je apsolutni rekord. Prema broju novooboljelih na dnevnom nivou Crna Gora je na 6. mjestu u svijetu. U Evropi smo na drugom mjestu, poslije Grčke, sa porastom od 312% novooboljelih u odnosu na prethodnu sedmicu. U regionu je najveća četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva infekcije koronavirusom na 100 hiljada stanovnika registrovana u Crnoj Gori.
Prema svim analiziranim parametrima Crna Gora je među zemljama u svijetu koje su najteže pogođene pandemijom a za to vrijeme ministarka zdravlja “revidira” već postojeće mjere na dvije sedmice. I obavezno – da se nikom ne zamjeri.
Svjedoci smo da se ovih dana u naš zdravstveni sistem uvodi još jedna opasna praksa. Već smo imali slučajeve doktora koji su, iako pozitivni na koronavirus, nedopustivo i neodgovorno pregledali ili operisali pacijente. Ti slučajevi još nijesu ispitani i procesuirani ali se sada ide u još drastičnije kršenje svih pravila i načela struke. U jednom domu zdravlja u Crnoj Gori doktorka, pozitivna na koronavirus, umjesto da je u izolaciji, ona danima radi, očito uz saglasnost nadležnih. To je vrhunac neodgovornog ponašanja koje podliježe i krivičnoj odgovornosti.
Svi koji žale što su propustili da čuju obraćanje ministarke zdravlja povodom ovog slučaja ili crnih rekorda koje bilježimo ovih dana, mogu biti “relaksirani”. Predvidljivo i očekivano, takvo obraćanje je izostalo. Ali zato već sjutra očekujemo da nas ministarka zdravlja, u poznatom maniru prebacivanja odgovornosti, "upozna” sa krivcem za ovakvo stanje.
Posjeta : 8