2
Institut za javno zdravlje Crne Gore potvrdio prisustvo Omikron soja SARS-CoV-2 u Crnoj Gori
Bolje otkazati doček - nego život!

    „Bolje otkazan događaj,nego otkazan život“ - ovim riječima generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanona Gebrejesusa Instituta za javno zdravlje Crne Gore, čije su laboratorije Odeljenja za molekularnu dijagnostiku dokazale prisustvo Omikron soja SARS-CoV-2 u Crnoj Gori, moli građane da izbjegavaju organizovana okupljanja, uzdrže se posjeta mjestima sa visokim epidemijkim rizikom i provedu praznike uz svoje najbliže.

- Takođe, na osnovu dostupnih podataka o načinu prenošenja evidentno je da se Omikron širi brže nego Delta soj. Zbog sve većeg broja potvrđenih slučajeva, koristimo priliku da još jednom podsjetimo građane na važnost vakcinacije, odgovornost i poštovanje mjera, naročito osnovnih kao što je nošenje zaštitne maske, jer samo tako možemo zaštititi sebe i druge.
Trenutno svi potvrđeni slučajevi infekcije Omikron sojem u Crnoj Gori, kao i njihovi kontakti, su dobrog opšteg zdravstvenog stanja i nisu hospitalizovani.
Institut za javno zdravlje nastavlja da prati situaciju vezano za pojavu Omikron soja u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost.
Posjeta : 122