1
Ispred Ministarstva finansija održan protest građana zbog stalnog povećanja cijena goriva
Država treba da - uradi samo korak!

- Očekujemo da predsjednik Skupštine Aleksa Bečić hitno zakaže sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda, naš Prijedlog zakona o smanjenju akciza je u fiokama od 18. januara 2020. Ukoliko je cijena goriva svugdje niža nego u Crnoj Gori, onda je jasno da država treba da uradi samo jedan korak, da Vlada Crne Gore predoži smanjenje akciza, ili da Skkupština Crne Gore usvoji Prijedlog SDP za smanjenje akciza za 16 odsto i da smanji rekordne cijene goriva - apelovao je Mirko Stani´, poslanik SDP, na protestu građana ispred Ministarstva finansija zbog stalnog povećanja cijena goriva.
"Vlada je bušotina!" i "Vlada leti na kLerozin" i pitanje "Zdravko, koliko je BOCA nafte?, "Hoćete li posijee tri litra ulja, dijeliti po tri litra benzina" - neki su od transparenata koje su nosili neyadovoljni građani.


- - Ovdje smo danas ispred MMinistarstva finansija kako bi ministru finansija Milojku Spajiću i ostalima iz Vade poslali jasnu poruku da je postojeće stanje sa cijenama goriva, koje su povećane 133. put, a to neće biti kraj, neodrživo. Visoke cijene goriva utiču na svakodnevni život i standard građana, da značajno otežavaju posao privrednicima jer poskupljuje sve u čemu je gorivo bitan input. Nije istinita teza ministra Spajića da država ne može uticati na cijenu goriva. Može, zato što od 10 eura 6 ide državi za akcize i PDV, a samo četiri eura je stvarna cijena goriva. Država može uticati tako što će smanjiti svoj zahvat od šest eura, pri kojem će se prikupiti 160 miliona od akciza, plus još minimum 80 miliona eura od PDV. Dakle, država može i mora uticati. Postoji nepodijeljena želja da se cijena goriva smanji od 15 do 25 centi po litru, zavisno od vrste goriva - ukazao je Stanić.
Posjeta : 6