1
Komisija za inovacije DPS
Digitalna budućnost - dovedena u pitanje!

- Danas kada se ni ne nazire kada će početi digitalna transformacija, situacija navodi na samo jednu konstataciju, digitalna budućnost Crne Gore je dovedena u pitanje. I to je jedan od razloga zbog kojih su samo vanredni parlamentarni izbori i promjena vlasti jedini preduslov daljeg nastavka digitalne transformacije, ali i generalno napretka i razvoja Crne Gore - zaključuje Komisija za inovacije DPS.

- Poruka koju je na online sastanku ministarki javne uprave, digitalnog društva i medija Tamari Srzentić uputila potpredsjednica Evropske komisije Margrethe Vestager, da je digitalna transformacija izuzetno značajna za razvoj zemlje, te da mora početi od vrha Vlade, više je nego jasna. To je signal ministarki i aktuelnoj vlasti kako EU gleda na trenutnu situaciju u Crnoj Gori kada je taj sektor u pitanju.
Mi znamo vrlo dobro da je digitalna transformacija jedan od glavnih prioriteta EU. Upravo jačanje kapaciteta na području novih digitalnih tehnologija, predstavlja kontinuirani proces koji je već dugo trajao i na čemu se intenzivno radilo svih ovih godina. Međutim dolaskom nove vlasti i tu je došlo do zastoja kao i na drugim poljima od životnog značaja za građane i državu.
Crna Gora po prvi put, od kako je razvoj informacionog društva u fokusu prioriteta rada prethodnih vlada, nema svoj strateški dokument. A to datira od sada davne 2003.
Posjeta : 8