1
Posllije nikad masovnijeg skupa crnogorskih građana "Srcem za Cetinje", usvojen "Belvederski proglas"
Ostavke da daju - Krivokapić, Abazović i čelnici RTCG!

    - Pozivamo premijera Krivokapića i vicepremijera Abazovića da podnesu ostavke i prihvate se odgovornosti i nezapamćeno nasilje nad svojim građanima. Rukovodstvo RTCG da podnese ostavku zbog toga što je svjesno dezinformisalo o navodnim napadima građana na poiciju vatrenim oružjem, te time zastrašivala javnost - na Ažića krivini, gdje je 5. policija napala građane koji su se protiviili ustoličenju Joanikija u Cetinjskom manastiru, građanska aktivistkinja Svetlana Pajović pročitala je zahtjeve iz "Belvederskog progas".
Zatražene su i ostavke cetinjske URA, a na međunarodnu zajednicu apeloveno je da se aktivnije uklljuči u odbranu prava građana Crne Gore. Prethodno, na Dvorskom trgu održan je nikad masovniji, dostojanstveni skup "Srcem za Cetinje" sa kojeg je poslato jedinstveno NE daljoj izdaji i fašizaciji dru[tva.

- Za razliku od njih, mi smo i 5. septembra i danas jednako odlučni govoriti drugačijim jezikom. Jezikom mira, jezikom tollerancije, jezikom kojim oni nikada neće umjetii zboriti. Jezikom ljubavi prema Cetinju i prema Crnoj Gori - istakao je istoričar Boban Batrićević.
- Opor ukus u ustima ostavila je nečuvena hajka na mirne demonstracije građana samo zato što nijesu prihvatilli da se u našu čuvenu crnogorsku svetinju ustoliči Joanikije Mićović, pop srpske crkve i čovjek nedostojan trona Svetog Petra Cetinjskog - napomenula je istoričarka umjetnosti Anđa Kapičić.
- Onima koji nasrću na našu slobodu poručujem dozovite se pameti, potisnite mržnju, gradimo zajedničku državu u kojoj ima mjesta za sve, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost - poruka je pjesnika Balše Vulevića.
- Naša domovina je iznad svih partijskih podjella, važnija od bio kojeg pojedinca. Samo skupa i složno možemo živjeti u njoj . Ne dozvolimo nedostojnim poitičarima i popovima tuđe crkve da nas dalje dijele - sugerisala je Snežana Lakić, a bivši ministar za judska prava Mehmet Zenga naglasio je:
- Nisam došao ođe da branim ničiju politiku. Doša sam da pošaljem vijest da je ova naša kuća sviju nas, da je svako na svome. Albanci još jednom zbore jedno veliko ZA ovoj našoj kući.
- Pozdravimo i DPS. Sve ovo što nam se dešava bez njih i njihovoh dodvoravanja Amfiohiju ne bi bilo moguće. Da je sprijječen helikopterski na Rumiju, nikad ne bi bilo ni helikopterskog desanta na Cetinje - podsjetio je književnik i publicista Andrej Nikollaidis.

Posjeta : 31