1
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na press konferenciji u Republici Slovačkoj
Malignim uticajima - odgovor evropeizacija ZB!

               - Nažalost, živimo u vremenu posustalog entuzijazma EU za dinamičan proces daljeg proširenja. Sljedstveno tome, nažalost, živimo i u vremenu posustalog reformskog entuzijazma na samom ZB. I jedna i druga okolnost opet, nažalost, dovode do restauracije nekih retrogradnih, nacionalističkih politika i velikodržavnih projekata u našem regionu. A to istovremeno otvara prostor za maligni uticaj trećih strana čiji su geopolitički interesi suprotstavljeni evropskim interesima. Zato smo uvjereni da je jedini pravi odgovor na ove probleme intenzivnija evropeizacija regiona Zapadnog Balkana. I zato nam je tako dragocjen razboriti glas prijatelja kakva je Slovačka Republika u EU - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na press konferenciji u Republici Slovačkoj.

- Želim da se na početku zahvalim predsjednici Čaputovoj na pozivu da zvanično sa svojom delegacijom posjetim Slovačku. Ta posjeta se događa u godini u kojoj u Crnoj Gori obilježavamo 15. godišnjicu obnovljene nezavisnosti, kojoj je slovačka diplomatija jako puno doprinijela. Istovremeno to je i 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše dvije zemlje. Pored zahvalnosti koju Crna Gora duguje i ponavlja Slovačkoj Republici za doprinos demokratksom referendumu 21. maja 2006. na kojem smo nakon vijek čekanja obnovili svoju nezavisnost. Ovo je istovremeno prilika da saopštim zahvalnost za podršku Slovačkoj Republici u borbi koju je Crna Gora zajedno sa svim zemljama svijeta vodila protiv pandemija korona virus.
Danas kada smo u nekoj, nadajmo se, fazi smiraja pandemije, veoma smo posvećeni saniranju problema na zdravstvenom planu, a istovremeno skoncentrisani na napore koji treba da doprinesu što je moguće bržoj obnovi ekonomske aktivnosti.
Crna Gora je dio regiona Zapadnog Balkana koji, nažalost, ima gradiciju nestabilnog evropskog regiona. Mi mislimo da je uzrok te nestabilnosti i zaostajanje u razvoju upravo predugo izbivanje svih država Zapadnog Balkana iz onog što je bio matični tok razvoja savremene evropske civilizacije. I zato vjerujemo da je put u čvršću stabilnost i ekonomski i demokratski prosperitet ZB put evropske i evroatlantske integracije.
Zahvalni smo Slovačkoj Rebublici na podršci koju nam je dala u našim naporima da ostvarimo članstvo u NATO Alijansi. Takođe, zahvalni smo na brojnim ekspertizama i svakoj drugoj vrsti pomoći koju nam je Slovačka Republika ponudila i dala u našem pregovaračkom procesu sa EU. Zahvaljujući tome Crna Gora je danas najdalje odmakla u pregovaračkom procesu i vjerujem da sam realan kada očekujem da će prva sljedeća članica EU upravo biti Crna Gora.
Nažalost, živimo u vremenu posustalog entuzijazma EU za dinamičan proces daljeg proširenja. Sljedstveno tome, nažalost, živimo i u vremenu posustalog reformskog entuzijazma na samom ZB. I jedna i druga okolnost opet, nažalost, dovode do restauracije nekih retrogradnih, nacionalističkih politika i velikodržavnih projekata u našem regionu. A to istovremeno otvara prostor za maligni uticaj trećih strana čiji su geopolitički interesi suprotstavljeni evropskim interesima. Zato smo uvjereni da je jedini pravi odgovor na ove probleme intenzivnija evropeizacija regiona Zapadnog Balkana. I zato nam je tako dragocjen razboriti glas prijatelja kakva je Slovačka Republika u EU.
Predsjednica Čaputova je već kazala, naši bilateralni odnosi su zaista uzorni, ali nikada ne možemo kazati da su dovoljno razvijeni. Susreti poput današnjeg pokušavaju da daju novi impuls razvoju bilateralnih odnosa. Iz našeg ugla vidimo realan prostor u oblasti ekonomije, investicija i turizma. Želim da kažem da će Crna Gora veoma uskoro biti opet veoma dinamična ekonomija u kojoj će se kao i prethodnih godina događati intenzivan investicioni ciklus i mi bismo jako voljeli da sastavni dio tok ciklusa budu slovački investitori. Takođe, bićemo veoma inicijativni na planu unapređenja saradnje u oblasti obrazovanja i kulture. Vjerujem da je pred Crnom Gorom i Slovačkom odlična budućnost i da će biti odlična budućnost naših međusobnih odnosa i ubijeđen sam da ćemo predsjednica Čaputova i ja upravo takvom daljem razvoju naših odnosa dati neophodan impuls.
Posjeta : 80