0
Povodom obilježavanja 8. jula, dana kada je donijeta odluka o podizanju ustanka protiv fašizma položen vijenac na spomenik na Ravnom lazu u Piperima
Prekrajačima istorije - stisnuta pesnica!

         - Pokušava se baciti sjenka, na slavni 13. jul i na Narodnooslobodilačku borbu, pokušavaju se izjednačiti oni koji su se borili za slobodu svog naroda i oni koji su služili okupatoru. Sa ovog mjesta želim da im poručim da pružamo ruku svima onima koji sa nama žele da grade Crnu Goru, jednu jedinu koju imamo, građansku, multietničku i evropsku. Ali isto tako pružamo stisnutu pesnicu, kao 1941. godine svima onima koji pokušavaju da prekrajaju slavnu crnogorsku istoriju - poručio je gradonačelnik Podgrice dr Ivan Vuković, koji je sa dr Đorđem Suhihom, predsjednikom Skupštine Glavnog grada, i Borivojem Banovićem, predsjednikom UBNOR-a i antifašista Podgorice - povodom obilježavanja 8. jula, dana kada je donijeta odluka o podizanju ustanka protiv fašizma - položio danas vijenac na Spomenik na Ravnom lazu u Piperima.

- Dragi prijatelji, dobrodošli u Podgoricu, dodošli u Pipere, mjesto na kojem se sloboda uvijek pisala velikim slovom. Dobrodošli da se prisjetimo svijetlog datuma crnogorske istorije. Na današnji dan prije 80 godina Crnogorci su donijeli svetu odluku da Crna Gora u boj kreće protiv fašizma, a kasnije i protiv domaćih izdajnika”, istakao je u pozdravnom obraćanju Dragan Mitov Đurović, generalni sekretar SUBNOR i antifašista Crne Gore.
- Istorija nije vjerovanje, istorija je provjeravanje i kritičko čitanje pređenog puta. Ona je borba između kulture sjećanja i kulture zaborava. U tom smislu, sjećanje je oblik pravde,a zaborav je najveće zlo. Kad zaboravimo na žrtve, mi ih drugi put sahranjujemo - istakao je Slobodan Simović, potpredsjednik SUBNOR i antifašista Crne Gore.
Posjeta : 144