1
13. jul 1878., 13. jul 1941., 13. jul 2021.
Trinaesti jul!

Građani Crne Gore,

ovo je javni poziv svima kojima Je Crna Gora jedina domovina, svima koji su ponosni na sve što je naša Crna Gora bila do 30. avgusta prošle godine, kada osvježi. Osvježi toliko da se smuči! Osvježi do izdaje, prodaje i predaje naše Crne Gore njihovoj SPC, Srbiji, srpskom (polu)svetu i "majci Rusiji".



Trinaesti jul nesumnjivo je najslavniji datum u istoriji Crne Gore. Na taj dan 1878. Crna Gora je na Berlinskom kongresu priznata kao država, 27. u svijetu, najstarija na Balkanu. Na taj dan 1941. u Crnoj Gori počeo je antifašistički, oslobodilački slavni Trinaestojulski ustanak. Kako 21. maja 2006. nije sve završeno, posljednji je trenutak da 13. jul dogovorimo kao granični datum do kojeg ćemo da zbijemo redove, da se osvijestimo i još jednom potvrdimo da je naša Crna Gora građanska, evropska, antifašistička, da jeste mala ali dovoljno velika i da u njoj ima mjesta za sve koji je osjećaju kao svoju, da želi integracije i progres i da kao takva ima perspektivu, da nije "srpska Sparta", da nije i neć biti dio "srpskog sveta", da nije klerikalna, da nema pomirenja sa četnicima, da crnogorski krš nije plodno tlo za nijedan nacionalizam i radikalizam. Najzad da "tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga, al zube polomi"!
    Trinaesti jul mora nam biti i orijentir i graničar, jer za kratko vrijeme ovi su pokazali pravo lice, koliko (ne)umiju i šta im je cilj! Za kratko vrijeme počeli su povratak u prošlost. Tajno se zadužuju, a transparentno rade na uništavanju svega što je crnogorsko! Od "Montenegroairlinesa" do Zakona o slobodi vjeroispovijesti, po kojem su sada sve naše svetinje njihove. "Demokrate" i URA samo su im paravan za međunarodnu zajednicu iza kojeg rade sve antievropski, anticrnogorski, antigrašanski, anticivilizacijski. Oslobodiće se ovi "oslobodioci" - sljedbenici Draže Mihajlovića, obožavaoci lika i djela Ratka Mladića koji ni u Srebrnici nijesu vidjeli genocid - premijera Rukoljuba i branioca nacionalnih interesa nadobudnog a zavedenog Dritana čim dovrše posao, a na tome ubrzano rade. Ostalo im je da još malo posrbe Crnu Goru, potpišu Temeljni ugovor sa SPC i onda je sve spremno za popis, za koji Vučić reče da je nacionalni interes Srbije, da "stave tačku na I" - prinesu Crnu Goru "srpskom svetu" (Beograd - Podgorica - Banja Luka).
Dakle, na nama je! je do 13. jula, poslije je kasno. Ili ćemo "šakom o sto", ili ćemo biti tuđa metla i lopata i biti ono što nikada nijesmo bili! Jedino pravo rješenje su vanredni parlamentarni izbori, na kojima ćemo jednom za vazda staviti tačku na ovu izgubljenu godinu i na sve velikosrpske zablude. Lako ćemo još jednom pokazati da je Crna Gora građanska, atnifašistička, proevropska. Ne da nas je 55:45, bar dvotrećinski!
P.S. Nijesam pominjao vjere i nacije, moja Crna Gora je Crna Gora svih nas!




Borislav Čukić

Posjeta : 564