1
13. jul 1878., 13. jul 1941., 13. jul 2021.
Trinaesti jul!

Graðani Crne Gore,

ovo je javni poziv svima kojima Je Crna Gora jedina domovina, svima koji su ponosni na sve što je naša Crna Gora bila do 30. avgusta prošle godine, kada osvježi. Osvježi toliko da se smuèi! Osvježi do izdaje, prodaje i predaje naše Crne Gore njihovoj SPC, Srbiji, srpskom (polu)svetu i "majci Rusiji".



Trinaesti jul nesumnjivo je najslavniji datum u istoriji Crne Gore. Na taj dan 1878. Crna Gora je na Berlinskom kongresu priznata kao država, 27. u svijetu, najstarija na Balkanu. Na taj dan 1941. u Crnoj Gori poèeo je antifašistièki, oslobodilaèki slavni Trinaestojulski ustanak. Kako 21. maja 2006. nije sve završeno, posljednji je trenutak da 13. jul dogovorimo kao granièni datum do kojeg æemo da zbijemo redove, da se osvijestimo i još jednom potvrdimo da je naša Crna Gora graðanska, evropska, antifašistièka, da jeste mala ali dovoljno velika i da u njoj ima mjesta za sve koji je osjeæaju kao svoju, da želi integracije i progres i da kao takva ima perspektivu, da nije "srpska Sparta", da nije i neæ biti dio "srpskog sveta", da nije klerikalna, da nema pomirenja sa èetnicima, da crnogorski krš nije plodno tlo za nijedan nacionalizam i radikalizam. Najzad da "tvrd je orah voæka èudnovata, ne slomi ga, al zube polomi"!
    Trinaesti jul mora nam biti i orijentir i granièar, jer za kratko vrijeme ovi su pokazali pravo lice, koliko (ne)umiju i Å¡ta im je cilj! Za kratko vrijeme poèeli su povratak u proÅ¡lost. Tajno se zadužuju, a transparentno rade na uniÅ¡tavanju svega Å¡to je crnogorsko! Od "Montenegroairlinesa" do Zakona o slobodi vjeroispovijesti, po kojem su sada sve naÅ¡e svetinje njihove. "Demokrate" i URA samo su im paravan za meðunarodnu zajednicu iza kojeg rade sve antievropski, anticrnogorski, antigraÅ¡anski, anticivilizacijski. Oslobodiæe se ovi "oslobodioci" - sljedbenici Draže Mihajloviæa, obožavaoci lika i djela Ratka Mladiæa koji ni u Srebrnici nijesu vidjeli genocid - premijera Rukoljuba i branioca nacionalnih interesa nadobudnog a zavedenog Dritana èim dovrÅ¡e posao, a na tome ubrzano rade. Ostalo im je da joÅ¡ malo posrbe Crnu Goru, potpiÅ¡u Temeljni ugovor sa SPC i onda je sve spremno za popis, za koji Vuèiæ reèe da je nacionalni interes Srbije, da "stave taèku na I" - prinesu Crnu Goru "srpskom svetu" (Beograd - Podgorica - Banja Luka).
Dakle, na nama je! je do 13. jula, poslije je kasno. Ili æemo "šakom o sto", ili æemo biti tuða metla i lopata i biti ono što nikada nijesmo bili! Jedino pravo rješenje su vanredni parlamentarni izbori, na kojima æemo jednom za vazda staviti taèku na ovu izgubljenu godinu i na sve velikosrpske zablude. Lako æemo još jednom pokazati da je Crna Gora graðanska, atnifašistièka, proevropska. Ne da nas je 55:45, bar dvotreæinski!
P.S. Nijesam pominjao vjere i nacije, moja Crna Gora je Crna Gora svih nas!




Borislav Èukiæ

Posjeta : 650