1
Otvoren park posvećen Đorđu Balaševiću
Da traje uspomena - kao Đoletova pjesma!

       - Kada smo 19. februara ove godine čuli vijest o preranom odlasku Đorđa Balaševića, Podgoricom, kao i čitavom bivšom Jugoslavijom zavladala je tuga. Svi smo imali osjećaj da smo izgubili nekog svog, nekog najbližeg. Nismo pronalazili riječi da opišemo taj osjećaj tuge. Stoga smo osjećajući potrebu, zbog svega onoga što nam je dao, i nama nešto mlađima ali i onim starijima, odlučili da se panonskom mornaru odužimo, ne riječima nego djelom. Bilo je tu raznih ideja. Progovorila je Podgorica, progovorila je Crna Gora. Na stotine ljudi je pisalo, sugerisalo da to bude park, jer parkovi traju dugo, a uspomena na Đorđa Balaševića treba da traje vječno - naglasio je dr Ivan Vuković, gradonačelnik Glavnog grada, otvarajući sinoć park posvećen nedavno preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću.
Simbolično, kao u Balaševićevoj pjesmi "Na dan kad sam rođen, tu je posađen orah", dr Vuković i direktorica gradskog preduzeća "Zelenilo" Daca Popović, na njegov rođendan posadili su orah.

- Za sebe je govorio da je ´´panonski mornar´´ ,,prokleti pesnik koji stoji na kiši, koji laže i voli, da je ,,prosta duša slovenska´´. Vjerovao je da svaki pjesnik, umjetnik uopšte mora imati empatiju, ljubav i emociju. Govorio je : ,,Takve su, znate, osetljive osobe. Osete duplo, čuju ranije. Zato što tačno jedan korak ispred njih hoda njihova duša.´´ A iz te duše su nastajale najljepše pjesme koje se skoro pet decenija sa istom emocijom pjevaju od Vardara pa do Triglava. Odlaze, dolaze ´´neki novi klinci´´, smjenjuju se generacije, rastu, zaljubljuju se žive svoje drugačije živote, ali svi oni znaju i svi pjevaju: Život je more, Znate l´ pesmu o Vasi Ladačkom, Mirka, Jesen stiže dunjo moja, Ne lomite mi bagrenje, Računajte na nas...I zato danas, na njegov rođendan, tu smo da kroz njegovo ime slavimo njegovo stvaralaštvo i umjetnost. Parkovi su obilježja mnogih gradova, predstavljaju spomenike kulturi življenja i primjeri su svjesnog odnosa čovjeka prema sebi. Sačuvati i dizajnirati park u gradu znači stvoriti dokaz umijeća življenja sa prirodom. Želimo da ovaj park bude mjesto koje će svakog ko se u njemu zadesi podsjećati na poruke Balaševićevih stihova, a svako stablo u njemu, poput Đorđevog bagrenja, čuva bar jednu tajnu, „zlatnu kao dukati“ i slavi ljubav život i umjetnost - zaključila je sekretarka za kulturu Glavnog grada Ana Medigović.
Tematski park posvećen poznatom novosadnskom kantautoru Đorđu Balaševiću u Podgorici se prostire na 7.000m2. U parku je, simbolično, posađeno 68 sadnica drveća, svaka sadnica simboliše po jednu godinu života Đorđa Balaševića, a sve posađene vrste opjevane su u njegovim pjesmama (kesten, dud, badem, dunja, lipa, čempres), dok se aleja bagrema već nalazila na ovom prostoru.
Posađeno je i više od 80 sadnica žbunja, perena, ruža, ruzmarina, a trava je posijana na svim slobodnim površinama (5.600m2), dok je kompletna parkovska površina pokrivena sistemom za navodnjavanje koji će se snadbijevati vodom iz bunara.
U parku su izgrađene šetne staze od rizle, tri betonska platoa, ugrađeno je 19 parkovskih klupa i 9 korpi za otpatke, kao i 4 ljuljaške za odrasle i 3 njihalice za djecu. U parku je duž šetnih staza postavljeno 11 tabli sa stihovima najpoznatijih Balaševićevih pjesama. Park je u cjelosti i osvijetljen, a ukupna vrijednost radova iznosi oko 100.000 eura.
Posjeta : 306