2
Završnica manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori”
Premijerno nastupa - “Balkan Youth Jazz Orchestra”!

       U finalu manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori” “Balkan Youth Jazz Orchestra” nastupiće premijerno sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Balkan Youth Jazz Orchestra (BYJO) novi je projekat partnerskih organizacija i institucija Jazz Art, Podgorica (vodeći partner), Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Muzička akademija Univerziteta "Goce Delčev" u Štipu. Realizuje se pod pokroviteljstvom Fonda za zapadni Balkan - WBF, i u saradnji sa KIC “Budo Tomović”, kao lokalnim partnerom.

Projekat je primjer istinske kulturne saradnje koja za rezultat ima združeni multikulturalni i prekogranični omladinski džez orkestar. BYJO je nosilac promjena i pomaže da približi mlade muzičare misiji WBF - koja se ogleda u regionalnoj saradnji, dobrim susjedskim odnosima i jačanju regionalne povezanosti unutar zapadnog Balkana.
Ansambl Balkan Youth Jazz Orchestra okuplja dvadesetak muzičara sa prostora zapadnog Balkana koji će izvesti novije kompozicije mladih autora sa Balkana. Kompozitori koji su napisali djela za ovaj sastav su: David Mastikosa iz Bosne i Hercegovine, Vladimir Botev i Gordan Spasovski iz Sjeverne Makedonije, Rok Nemanič iz Slovenije, Mak Murtić iz Hrvatske, Damjan Jovičin, Ivan Jovanović i Neven Pejčić iz Srbije, Simona Strungaru i Sebastijan Burneci iz Rumunije.
         Ansamblom rukovode ugledni dirigenti/mentori, predstavnici partnerskih organizacija, profesori Antonijo Kitanovski, dekan Muzičke akademije Univerziteta “Goce Delčev” u Štipu i Vladimir Nikolov, šef odsjeka za džez i popularnu muziku na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu.
          Sastav i repertoar ansambl BYJO se formirao tokom prethodnih dvanaest mjeseci kroz nekoliko etapa projekta, putem otvorenih javnih poziva za muzičare i kompozitore, selekcije učesnika i kompozicija, kreativne saradnje odabranih kompozitora s mentorima Kitanovskim i Nikolovim koji trenutno oblikuju zvuk svih kompozicija na repertoaru kroz zajedničke probe u KIC-u “Budo Tomović”.
Shodno odluci Instituta za javno zdravlje broj mjesta je ograničen, a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!
Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na biletarnici KIC danas i sjutra od 9 do 20.

Posjeta : 27