1
Saopštenje crnogorskog PEN centra povodom izjava ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije
Vulin prijeti - reprizom devedesetih!

- Suočeni s jasno izraženom prijetnjom po vitalne državne i nacionalne interese Crne Gore, a u odsustvu reakcije zvaničnika naše Države, obraćamo se međunarodnoj javnosti da spriječi reprizu tragičnih događanja s početka 90-ih i onemogući realizaciju velikodržavnih planova na Balkanu. Bez pravovremene i odlučne reakcije međunarodne zajednice plašimo se da Crna Gora, ali i cijeli region, mogu ponovo postati novo žarište sukoba s nesagledivim posljedicama. Jer oni koji negiraju genocid u Srebrenici u paktu s onima koji sudbinu svoje države porede s nacističkom Njemačkom zasigurno priželjkuju nove sukobe - zaključio je crnogorski PEN centar povodom izjava ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandra Vulina.

- Izjava ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandra Vulina kako trenutne geopolitičke i međunarodne okolnosti ne idu na ruku ujedinjavanju svih prostora na kojima žive Srbi u jedinstvenu državnu zajednicu, uz očekivanje da „će se to desiti, za deset, dvadeset ili pedeset godina“, zastrašujuća je najava novoga prekrajanja granica na Balkanu. Činjenica da se od ove izjave nije ogradila vlada čiji je Vulin jedan od ministara, potvrda je teze da nije riječ o neodgovornom stavu pojedinca, već o strateškoj politici Republike Srbije.
Kad se sve to uzme u obzir, sigurno ne može biti onih koji su se začudili da aktuelna Vlada Crne, njen premijer, ministarka odbrane i ministar unutrašnjih poslova, niti bilo koja od partija iz parlamentarne većine nijesu reagovali na skandaloznu agresiju na državni suverenitet Crne Gore i crtanje novih granica na Balkanu koje je najavio srpski ministar unutrašnjih poslova. Ćutnja iz redova Vlade Crne Gore vjerovatno je odraz činjenice što su njenome sastavljanju kumovali kako Srpska pravoslavna crkva sa śedištem u Beogradu, tako i srpska Vlada koja kontroliše najsnažnijeg konstituenta nove crnogorske vlasti – Demokratski front. Pozivajući se na lažni podatak da svi Njemci danas žive u jednoj državi uprkos tome što su iz dva svjetska rata izašli kao gubitnici, Vulin poručuje da će Srbi – kao pobjednici oba svjetska rata – živjeti u jedinstvenoj državnoj zajednici. Takva je izjava jasna najava ataka na državni integritet i suverenitet Crne Gore, najava agresije i novoga rata na Balkanu. Javno ispoljenim ugledanjem na nacističku Njemačku, Vulin je drsko i bezobzirno s pozicije srpskoga ministra iskazao ne samo nepoštovanje prema Crnoj Gori kao nezavisnoj državi i članici NATO saveza, već i jasne agresorske namjere prema crnogorskoj državi. Izostao je odgovor Vlade Crne Gore. Nadamo se,međutim, da neće izostati jasan stav relevantnih evropskih adresa i NATO čelnika – kako prema namjerama koje pokazuje Republika Srbija i njeni zvaničnici, kao i njihove marionete u crnogorskoj vlasti, koje rizikuju radikalizaciju nemira u Crnoj Gori.
Suočeni s jasno izraženom prijetnjom po vitalne državne i nacionalne interese Crne Gore, a u odsustvu reakcije zvaničnika naše Države, obraćamo se međunarodnoj javnosti da spriječi reprizu tragičnih događanja s početka 90-ih i onemogući realizaciju velikodržavnih planova na Balkanu. Bez pravovremene i odlučne reakcije međunarodne zajednice plašimo se da Crna Gora, ali i cijeli region, mogu ponovo postati novo žarište sukoba s nesagledivim posljedicama. Jer oni koji negiraju genocid u Srebrenici u paktu s onima koji sudbinu svoje države porede s nacističkom Njemačkom zasigurno priželjkuju nove sukobe.
Posjeta : 49