1
Premijer Krivokapić sa izvršnom direktoricom Udruženja Roditelji
Neobuzdane obuzdati - pojačanim sankcijama!

- Slučaj koji brine svakog građanina, povod je za današnji sastanak. Ne mora neko da bude roditelj da bi pokazao pažnju koju moramo da imamo jedni prema drugima. Apsolutno podržavam u cjelosti vašu inicijativu. Zagovornik sam pojačanja krivičnih sankcija. Kažnjivost mora da bude mjera za one koji ne mogu da razumiju ili da obuzdaju svoje nagone - isatkao je premijer Zdravko Krivokapić u razgovoru sa izvršnom direktoricom Udruženja Roditelji, Kristinom Mihailović, povodom nedavnog seksualnog nasilja u kom je žrtva bilo devetogodišnje dijete.

Predsjednik Vlade rekao je da će već na narednoj sjednici pokrenuti inicijativu za izmjenu Krivičnog zakona, ali i istakao da računa da je preventivno djelovanje od izuzetne važnosti.
- Registar pedofila treba da ima izuzetnu preventivnu funkciju. Postojeći Registar je potrebno preispitati, unaprijedi i definisati ko ga vodi, kakva je procedura vođenja i kako se pristupa Registru - poručio je Krivokapić.
Premijer je sa blagonaklonošću prihvatio ideju predstavnica Udruženja da bi Savjet za prava djeteta, koji funkcioniše pri Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, mogao preći pod direktnu ingerenciju premijera i Vlade, kako bi bio što efikasniji I što bolje doprinio rješavanju svih pitanja koja se tiču djece.
Izvršna direktorica Udruženja Roditelji, Kristina Mihailović zahvalila je premijeru na razumijevanju i zatražila da se hitno uđe u proceduru izmjena zakonske regulative.
- Koja će omogućiti veće kazne za počinioce djela protiv polnih sloboda prema maloljetnicima, nemogućnost ublažavanja kazni, uređenje registra počinilaca, obezbjeđivanje psiohiološko-socijalne podrške za žrtve i njihove porodice, kao i nadzor počinilaca ovih nedjela - kazala je Mihailović.
Mihailović je rekla da je Udruženje Roditelji prethodnih 6 godina više puta od institucija tražilo da se ovi zahtjevi ispune, ali da pozitivnih pomaka nije bilo.
- Prije oko tri godine smo imali i konkretne dogovore i aktivnosti koje su trebali da dovedu do pomenutih promjena. Plan je bio, između ostalog, da se izmijeni i Krivični zakon, ali se to nije desilo u roku koji je bio planiran, a to je kraj prošle godine - kazala je Mihailović, koja se osvrnula i na neadekvatno postpuanje sudova u konkretnim slučajevima.
Sagovornici su saglasni i da bi mediji trebalo da posvete veću pažnju ovoj temi.
Posjeta : 55