2
Zajedničko saopštenje osam partija i koalicija
Premijer da - smijeni Leposavića!

- S obzirom na to da je ministar pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimir Leposavić po drugi put odbio da prizna presudu Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu i prizna da se u Srebrenici dogodio genocid, dolje potpisane partije ovim putem javno pozivaju predsjednika Vlade Crne Gore da u što kraćem roku smijeni pomenutog ministra, što bi bilo u najboljem interesu građana i države Crne Gore - navedeno je u saopštenju koje potpisuju Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate Crne Gore, Bošnjačka stranka, Albanska koalicija Jednoglasno, Demokratska partija - DP, Demokratska unija Albanaca, Demokratski savez u Crnoj Gori i Liberalna partija.

- Ne ulazeći u lične afinitete ministra Leposavića, njegove izjave sa sjednice Skupštine Crne Gore, održane u petak, ne samo da su izazvale oštre reakcije domaće i međunarodne zajednice, već duboko vrijeđaju građane Crne Gore, žrtve genocida u Srebrenici i njihove sunarodnike.
Leposavićev nastup direktan je atak na jedan od najvećih uspjeha doskorašnjeg međunarodnog političkog kursa Crne Gore - a to je afirmacija dobrosusjedskih odnosa.
Nadalje, stavovi ministra Leposavića dali su i jasan odgovor u kojem pravcu radi aktuelna Vlada Crne Gore - a on je u potpunoj suprotnosti sa davno postavljenim načelima građanske države. Naročito brine što su takve izjave izašle iz usta nekoga ko je u Vladi zadužen za resore pravde, ljudskih i manjinskih prava.
Dodatno, kao odgovorne predstavnike građana, naročito nas zabrinjava naglo urušavanje reputacije Crne Gore na međunarodnom nivou, za šta je odgovorna cjelokupna Vlada Crne Gore.
Od skandaloznih dešavanja u sektoru bezbjednosti, sve do jučerašnjih opominjućih reakcija ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, a danas i ambasadora S.R. Njemačke kao i Evropske komisije, sve je više jasnih signala da ova Vlada ne radi u korist evropskog i transatlantskog puta Crne Gore.
Najzad, stavovi ministra Leposavića nedopustivi su i sa civilizacijskog aspekta.
Zbog svega navedenog, pozivamo predsjednika Vlade da razriješi ministra Leposavića, koji je jasno potvrdio da je nedostojan funkcije koju obavlja.
Potpisnici saopštenja:
Demokratska partija socijalista
Socijaldemokrate Crne Gore
Bošnjačka stranka
Albanska koalicija Jednoglasno
Demokratska partija - DP
Demokratska unija Albanaca
Demokratski savez u Crnoj Gori
Liberalna partija
Posjeta : 38