2
Hipertenzija
Oborite pritisak - u pet koraka!

    Hipertenzija je oboljenje na koje možete sami da utjeèete – prije nego Å¡to uopæe posegnete za lijekovima! Svi koji u dužem periodu imaju pritisak viÅ¡i od 140 sa 90 imaju visok pritisak, odnosno pate od hipertenzije.

Oboljeli od hipertenzije obièno se dijele u dvije kategorije – oni kod kojih nije jasan uzrok i oni kod kojih je ustanovljen uzrok povišenog priitska. Nasljedni faktori i životni stil dva su glavna razloga zbog kojih obolijevamo od visokog pritiska. I dok na prvi ne možemo da utièemo, drugi je potpuno pod našom kontrolom.
Zato se borba sa visokim pritiskom prvo vodi na tom terenu, kroz pet jednostavnih koraka. Za poèetak, smanjite so u ishrani. Zamijenite ih drugim zaèinima u jelima koje kuhate kod kuæe, a na gotovim obrocima uvijek provjeravajte sadržaj soli.
Zatim, poveæajte kolièinu voæa i povræa, ojaèajte organizam vitaminima i mineralima, a pritom æete unositi manje visokokaloriène hrane. Treæe, oslobodite se viška kilograma – smanjite unos slatkiša i masnih jela. Èetvrto, izbjegavajte alkoholna piæa i, peto, pojaèajte fizièku aktivnost.
Imajte na umu da samo 30 minuta brze šetnje, èetiri puta sedmièno, može da znaèajno obori krvni pritisak i održi zdravlje srca.






Posjeta : 572