1
Prijestonica žali žrtve pandemije COVID-19
Na Cetinju - sjutra Dan žalosti!

    Prijestonica Cetinje proglasiće sjutra Dan žalosti zbog alarmantne epidemiološke situacije u gradu i činjenice da je za prvih 14 dana marta preminulo deset osoba, saopšteno je iz Operativnog štaba Prijestonice Cetinje za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19.

Od početka pandemije na Cetinju je preminulo 57 osoba, a više od 2800 je bilo zaraženo koronavirusom.
- Od 1. do 14. marta registrovana su 294 oboljela od COVID-19, dok se oporavila 251 osoba. U martu je na Cetinju prosječno dnevno obolijevala 21 osoba od COVID-19, što je za trećinu više nego u februaru, kada je stopa dnevnog obolijevanja bila 16 osoba - saopštili su iz Prijestonice.
Kako navode, u Kovid ambulanti Doma zdravlja Cetinje u toku prošle godine pregledano je 6.866 osoba, a za dva i po mjeseca ove godine čak 5.028 pacijenata.
- U toj zdravstvenoj ustanovi podržavaju aktivnosti Operativnog štaba na suzbijanju širenja epidemije i pooštravanje mjera, ali i upozoravaju da su na izmaku snaga, jer već godinu rade nesmanjenim intenzitetom. Veliki pritisak pacijenata je i na Opštu bolnicu „Danilo I“, pogotovo iz primorskih opština. Ova ustanova je na zahtjev nacionalnih medicinskih vlasti povećala broj kovid postelja na 32 - poručuju iz Prijestonice.
Na sjednici Opštinskog štaba odlučeno je da se svako nepoštovanje mjera restriktivno sankcioniše, zbog čega će ubuduće timovi Komunalne policije, Odjeljenja bezbjednosti Cetinje i Uprave za inspekcijske poslove zajedno obavljati inspekcijske kontrole u toku cijelog dana.
Službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su u dva tima od 5. do 15. marta kontrolisali poštovanje propisanih mjera.
Kontrolisano je, navode, 1.186 osoba, a u samoizolaciji čak njih 335. Kontrolisan je 61 objekat i podnijeta su dva prekršajna naloga zbog nenošenja maske na javnom mjestu", navode u saopštenju.
- Službenici Odeljenja bezbjednosti Cetinje podnijeli su i tri krivične prijave, od kojih se jedna odnosi na vlasnika jednog ugostiteljskog objekta koji je zatečen da radi, a ostale na dvije osobe koje nijesu poštovale mjeru zabrane izlaska iz stambenog prostora od 21 do 5 časova. Tržišna inspekcija je obavila 54 kontrole, a inspekcija rada 25 - zaključuju iz Prijestonice.




Posjeta : 431