1
Tvrdnje nauènika
Najbrže triježnjenje - duvanjem u kesu!

    Tim kanadskih nauènika razvio je nevjerovatan naèin za spuÅ¡tanje nivoa alkohola u krvi, i to tri puta brži od uobièajenog. Sve Å¡to je potrebno je predmet velièine fascikle koji bi mogao da spasi milione života Å¡irom svijeta godiÅ¡nje.

Grupa nauènika Univerziteta zdravlja u Torontu sa Džozefom Fišerom na èelu, tragala je za naèinima za rješenje problema akutnog trovanja alkoholom, piše Raša tudej. Istraživaèi su otkrili moguænost koja izaziva podozrenje jer je izuzetno jednostavna. U pitanju je disanje u napravu koja lièi na papirnu kesu.
- Neobjašnjivo je kako to nijesmo probali odavno - rekao je Fišer.
Novi metod podrazumijeva izazivanje pluæa da izbace alkohol iz organizma, što pomaže jetri da snizi kolièinu alkohola u krvi pacijenta.
Na ovaj naèin se tijelo oslobaða alkohola tri puta brže nego inaèe, meðutim, postoji opasnost da zbog jakog izbacivanja vazduha iz pluæa èovek hiperventilira i padne u nesvijest.
Jedini postojeæi metod uklanjanja alkohola iz krvi je dijaliza, ali to nije izvodljivo u sluèajevima ozbiljnijeg trovanja jer traje predugo. Jetra mora da preradi oko 90 odsto unijetog alkohola i na brzinu njenog rada ne može se uticati spolja.
Fišer i njegov tim tehnikom disanja ubrzavaju proces tri puta.
- Ne možete samo hiperventilirati jer biste se za minut ili dva onesvijestili - objašnjava Fišer.
Hiperventilacija izbacuje ugljen-dioksid iz krvi, zajedno sa alkoholom, ali istovremeno izaziva i nesvjesticu, do trenutka dok osoba ne izgubi svijest.
Da bi se to izbjeglo, ljudi koji su u alkoholisanom stanju izduvavaju vazduh u ureðaj, pa im se taj vazduh vraæa u pluæa i ugljen-dioksid vraæa u normalu, te nema opasnosti od gubljenja svijesti.
- To je izuzetno jednostavan ureðaj koji može da se napravi bilo gdje u svijetu: nema elektronike, kompjutera i filtera - objasnio je Fišer, dodajuæi da su istraživanja do sada raðena iskljuèivo na volonterima i da dodatna ispitivanja tek predstoje.





Posjeta : 747