1
Tvrdnje naučnika
Najbrže triježnjenje - duvanjem u kesu!

    Tim kanadskih naučnika razvio je nevjerovatan način za spuštanje nivoa alkohola u krvi, i to tri puta brži od uobičajenog. Sve što je potrebno je predmet veličine fascikle koji bi mogao da spasi milione života širom svijeta godišnje.

Grupa naučnika Univerziteta zdravlja u Torontu sa Džozefom Fišerom na čelu, tragala je za načinima za rješenje problema akutnog trovanja alkoholom, piše Raša tudej. Istraživači su otkrili mogućnost koja izaziva podozrenje jer je izuzetno jednostavna. U pitanju je disanje u napravu koja liči na papirnu kesu.
- Neobjašnjivo je kako to nijesmo probali odavno - rekao je Fišer.
Novi metod podrazumijeva izazivanje pluća da izbace alkohol iz organizma, što pomaže jetri da snizi količinu alkohola u krvi pacijenta.
Na ovaj način se tijelo oslobađa alkohola tri puta brže nego inače, međutim, postoji opasnost da zbog jakog izbacivanja vazduha iz pluća čovek hiperventilira i padne u nesvijest.
Jedini postojeći metod uklanjanja alkohola iz krvi je dijaliza, ali to nije izvodljivo u slučajevima ozbiljnijeg trovanja jer traje predugo. Jetra mora da preradi oko 90 odsto unijetog alkohola i na brzinu njenog rada ne može se uticati spolja.
Fišer i njegov tim tehnikom disanja ubrzavaju proces tri puta.
- Ne možete samo hiperventilirati jer biste se za minut ili dva onesvijestili - objašnjava Fišer.
Hiperventilacija izbacuje ugljen-dioksid iz krvi, zajedno sa alkoholom, ali istovremeno izaziva i nesvjesticu, do trenutka dok osoba ne izgubi svijest.
Da bi se to izbjeglo, ljudi koji su u alkoholisanom stanju izduvavaju vazduh u uređaj, pa im se taj vazduh vraća u pluća i ugljen-dioksid vraća u normalu, te nema opasnosti od gubljenja svijesti.
- To je izuzetno jednostavan uređaj koji može da se napravi bilo gdje u svijetu: nema elektronike, kompjutera i filtera - objasnio je Fišer, dodajući da su istraživanja do sada rađena isključivo na volonterima i da dodatna ispitivanja tek predstoje.

Posjeta : 667