2
"Treæe poluvrijeme" utakmice Crna Gora - Engleska
Dejo, "Genije", javi se!

    O kvalifikacionoj utakmici za EP 2020 izmeðu "A" reprezentacija Crne Gore i Engleske sve je veæ poznato. Sama njena najava bila je nagovjeÅ¡taj lijepog fudbalskog praznika. Duel "hrabrih sokola" i "Gordog Albiona" to je i bio. Meðutim, njeno "treæe poluvrijeme", potencirano i odigrano i to prljavo je samo sa sa Ostrva. Bolnije od "petarde" u mreži crnogorska javnost, ne samo fudbalska i sportska, primila je vijest da je UEFA pokrenula disciplinski postupak zbog vrijeðanja na rasnoj osnovi gostujuæih tamnoputih igraèa! E, to je bio udarac ðonom koji obavezuje FSCG ne da se brani, veæ da od evropske kuæe fudbala insistira na "VAR tehnologiji", pa onda "kom opanci, kom obojci". Zato, kako bi skandirali navijaèi "Jug,jug, javi se!" - sada se oèekuje Dejo,"Genije", javi se!

Treba "vratiti film" i podsjetiti da je utakmica imala i predigru u izjavi selektora Engleske Sautgejta da njegovi izabranici mogu oèekivati neprijateljstvo sa tribina "Gradskog stadiona" pod Goricom. Gle èuda, kao da gostuju prvi, a ne treæi put! Prva "fake news"!
Iako nije proglašena utakmicom visokog rizika, FSCG preduzeo je nikad opsežnije mjere da sve proðe bez ijednog incidenta. Prvi put ulaznice su elektronski oèitavane. Engleski navijaèi došli su u veæem broju negošto im je dozvoljavao kontigent ulaznica. Neka, dobrodošli! Navijaèi obje reprezentacije družili su dva dana po kafiæima, ratujuæi navijanjem i bodrenjem svojih, ali i ispijajuæi piva zagrljeni.
Na samom stadionu, sa Sautgejtu "neprijateljskih" tribina aplauz himni selekcije koju predvodi. Možda èovjek to još nije doživio, pa je protumaèio kao rasizam! Za domaæe navijaèe uobièajeno, baš kao i slogan UEFA "No to racism, respect!".
Iz samih 90+ minuta samo par nesportskih detalja. Poslije jednog od pet postignutih golova, Stirling provocira domaæe navijaèe. Kapiten "Gordog Albiona" Džordan Henderson je sa visine nakon jednog duela kazao je Aleksandaru Boljeviæu da æe mu dati dres. Uvijek sam govorio da bih više volio da gubim sa ovom ekipom nego da igram sa prepotentnim igraèima kao što su to bili pojedini igraèi Engleske ´ komentar je kapitena "Hrabrih sokola" Stefana Saviæa. To je raszam? I u samom finišu utakmice, kada je veæ sve bilo jasno, blago reèeno divljaèki start Deniza Rouza nad Aleksandrom Boljeviæem. Iako je zasluživao direktno crveni karton, Ruz je dobio samo žuti i sa tribina jasno negodovanje "Uuuuuuuuuuu!!!!" Možda je jedino to moglo biti protumaèeno kao rasistièko vrijeðanje, ali pogrešna percepcija. Ili se Englezi "prave Englezi"?
Na pitanje engleskog novinara, selektor "hrabrih sokla" odgovorio je da nije èuo da je publika vrijeðala nekog ostujuæeg igraèa na rasnoj osnovi, da to i nije njegov posao, veæ da je skoncentrisan da vodi utakmicu.
Ministar sporta i mladih Nikola Janoviæ juèe je jasno poruèio da u našoj zemlji nikada nije bilo i neæe biti utemeljenja za rasizam, šovinizam i nacionalizam.
- Mislim da smo veoma licemjerni kada prièamo o Crnoj Gori, zgrožavamo se time dok sami ne želimo da riješimo taj problem na pravi naèin - poruka je proslavljenog reprezentativca Engleske Džona Barnsa.
To su godinama poruèivali upravo Janoviæ i "zlatne ajkule", pa "zlatne lavice", pa Dejo Saviæeviæ - "Genije", Mijatoviæ i ostali njihovi saigraèi, pa crnogorski rukometaši i košarkaši...svi redom sportisti koji su brranili boje Crne Gore. A meðu njima su i ljubimci navijaèa - Fatos Beæiraj i tamnoputi Derek Nidam!
Zato, iako je samo na osnovu jedne izjave UEFA pokrenula istragu, sada je na èelnicima evropske kuæe fudbala da sve realno odmjere. Neka dobro u VAR soi odgledaju tih 90 minuta, ali treba èuti i kontrolora Šandora Pilera iz Maðarske. Jeste Engleska "kolijevka fudbala", imaju mnogo viši rejting, ali imaju i huligane koji nigdje nijesu bili rado viðeni. Nije ni sportska Crna Gora "repa bez korjena". Prije svega, država smo "primjer èojstva i junaštva".





B. Èukiæ

Posjeta : 1538