1
Na Sarajevskom filmskom festivalu
Premijera filma - "Granice kiše"!

    Premijera filma "Granice kiše" biće održana sjutra u okviru sarajevskog filmskog festivala. Film je autorsko djelo reditelja Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara, a realizovan je i uz pomoć Ministarstava kulture Crne Gore i Radio Televizije Crne Gore.

Film "Granice kiše" je priča o ljubavi i nadi. Radnja je smještena u danas napuštena sela na granici Crne Gore i Hercegovine, u blizini granice sa Hrvatskom. Glavna junakinja Jagoda stiže iz grada da posjeti rodbinu i sprema ispite, a njeno prisustvo donosi promjene i nadu svima koje sretne, razotkrivajući sve naše svakodnevne strahove, predrasude i netrpeljivost prema drugačijem.
Glavne uloge tumače mladi glumci poput nikšićanke Kristine Stevović, Vahidina Prelića iz Užica i Roberta Budaka iz Zagreba, a glumačku ekipu čine i Dubravka Drakić, Momo Pićurić, Marta Pićurić, Stanislava Adžović, Momo Brkić, Vejo Kasalica, Aleksandar Radulović, Željko Milošević, Karlo Kalezić i po prvi put na filmu dečaci iz Trebinja – Neđeljko Milović i Ognjen Vujović. Kao specijalni gosti, u filmu se pojavljuju francuski džez violinista Ugo Rabec i mlada operska pjevačica Dušica Bijelić, koju je londonski "The Independent" 2014. godine proglasio za jednu od osam najtalentovanijih mladih umjetnika u Velikoj Britaniji. Proizvodnja filma počela je još davne 2008. godine, kada je film osvojio prvu nagradu za projekat u razvoju u okviru CineLink programa baš na Sarajevo Film Festivalu. Film je potom osvojio sredstva i na prvom javnom konkursu za kinematografiju Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske, te kasnije i Ministarstva kulture Crne Gore i Filmskog centra Srbije.
Snimanje je počelo u ljeto 2011. godine, ali je usljed čestih produkcijskih problema u regionu, moralo da se prekine.
Snimanje je nastavljeno tek 2015. godine, a producent i ko-autor Vlastimir Sud je izjavio: "Na naš film ´Granice kiše´ kao da su se srušili svi mogući problemi koji mogu da se dese prilikom snimanja jednog igranog filma. Nije mi poznato da se jedan projekat ovako ´opirao´ da se pojavi pred publikom, i šokove smo doživljavali do pred sam kraj post-produkcije. Ne može se opisati uzbuđenje koje poslije deset godina rada osjećamo, i iskreno se nadam da će publika osjetiti toplinu koju ova filmska priča ima. Volio bi da se ispune one poznate Gandijeve riječi da dobre stvari dolaze polako, što je i razmišljanje potpuno u duhu našeg filma".
Film će otvoriti i festival u Nišu 25. avgusta.




Posjeta : 1560