3
Prirodna svojstva
Morska so mijenja - šaku tableta!

    Prirodna morska so je zdrava i ima terapijska svojstva, no prije nego što vam otkrijemo njene prednosti, morate znati da nastaje prirodnim procesima isparavanja slane vode, pri čemu svi njeni sastojci ostaju sačuvani.

Zahvaljujući preko 80 elemenata u sastavu, morska so čudotvorno djeluje na zdravlje, kožu i kosu
Najveća je razlika između morske i kuhinjske soli što ova posljednja sušenjem na više od 650 stepeni Celzijusa mijenja svoju hemijsku strukturu pa ne sadrži potrebne elemente i minerale kao prirodna so.
U morskoj soli, uz natrijum-hlorid nalazimo 80-ak različitih elemenata u tragovima poput kalijuma, magnezijuma i mangana, stoga će učiniti čuda za vaše zdravlje, kožu i kosu.
1. Morska so ima alkalizacijski učinak koji pomaže u balansiranju nivoa kiseline u tijelu i tako eliminiše potencijalne rizike fatalnih bolesti.
2. Može ojačati imunološki sustav, a tada tijelo postaje otpornije na razne autoimmune, bolesti poput gripe, alergije i sl.
3. Ima značajne učinke na kardiovaskularni sistem. Naučnici su dokazali da redovno uzimanje morske soli raspršene u vodi može znatno smanjiti nivo lošeg holesterola u tijelu. Takođe, drži krvni pritisak pod kontrolom i normalizuje nepravilan rad srca.
4. Metabolički poremećaji, poput dijabetesa, mogu se uspješno tretirati i liječiti morskom solju jer ona pomaže smanjenju niova šećera u krvi.
5. Više od 20 posto natrijuma u našem tijelu akumulira se u kostima, koje se pak oštećuju usljed nedostatka minerala u krvi i tjelesnim tečnostima. Dodavanjem morske soli u prehranu možete izbjeći i usporiti osteoporozu.
6. Morska so takođe je korisna za dišni sistem, a minerali i oligoelementi te strukturni dijelovi algi koje sadrži morska voda pomažu oporavku sluznice. Morska voda ima blagi antiseptički i antibakterijski učinak, što se pripisuje jonima kalcijuma i magnezijuma.
7. Dobar je izvor kalijuma (koji olakšava funkcionisanje mišićnih vlakana), pa morska so tako blagotvorno djeluje na grčeve.
8. Morska so se smatra prirodnim pročišćivačem krvi. Sadrži veliku količinu vitamina C koji djeluje kao antioksidans i uništava slobodne radikale. Magnezijum pak omogućava efikasno djelovanje antioksidansa. Tako morska so omogućava detoksikaciju stanica kože apsorbirajući sve otrovne stvari iz njih.
9. Kako so izvlači toksine iz tijela, koža postaje meka i zdrava. Zato kupke s morskom solju mogu poboljšati njen tonus. Takva će kupka podstaknuti i izlučivanje suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva, čime se sprečava nakupljanje suvišne tečnosti, pa koža postaje čvršća, glatkija i zdravija.
10. Morska so puna je vitamina i minerala od vitalne važnosti za pravilnu ishranu stanica. Ti hranjivi sastojci mogu poboljšati stanični metabolizam (izmjenu sastojaka i energije), održavati tkivo hidratizovanim, podstaknuti cirkulaciju na samoj površini kože te povećati snagu stanične membrane.
11. Kalcijum pomaže u čišćenju začepljenih pora na koži.
12. Morska so idealna je kao prirodni piling kože, jer njena tekstura pomaže da se ukloni gornji sloj mrtvih stanica kože.
13. Prirodni je lijek za masnu kosu. Morska so može apsorbovati višak ulja iz vaših uvojaka čineći ih glatkim i lijepim.
14. Uz pomoć mnogih minerala prisutnih u morskoj soli kosa će dobiti željeni volumen, a vaši će uvojci s lakoćom poskakivati. Štoviše, morska so može pružiti dovoljno hranjivih sastojaka folikulima, koje će učiniti mekšima.
15. Morska so izvrsna je u borbi protiv peruti. Djeluje direktno na kožu i sprečava njenu suvoću.
Posjeta : 1338