3
Nije nepoznato da namirnice u frižideru gube hranljiva svojstva
Lubenice ne hladiti - u frižideru!

    Činjenica da namirnice gube hranljiva svojstva kada se drže u frižideru nije nepoznata.

Ne postoji tokom ljeta ljepše slatko osvježenje od hladne lubenice, ali istraživanja dokazuju da ne smijete da je držite u frižideru. Američko ministarstvo poljoprivrede je to dokazalo.
Kako kažu stručnjaci, lubenicu treba držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržala sve hranljive sastojke kojima obiluje. Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranljivih materija.
Još jedna stvar koju su naučnici otkrili je ta da lubenica nastavlja da proizvodi vitamine i hranljive materije i nakon što je ubrana, ali ponovo - samo ako je na sobnoj temperaturi. Kada je stavimo u frižider, taj proces se značajno usporava.
U sklopu istraživanja naučnici su na 14 dana stavili lubenicu na 21, 12 i 5 stepeni i ispostavilo se da one koje su bile čuvane na 21 stepen imaju 40 odsto više likopena i od 50 do 139 odsto više beta karotena.
Svaka namirnica u frižideru gubi zdrave materije. Zato lubenice treba kupiti onoliko koliko ste izračunali da će se pojesti i odmah je konzumirati. Ako vam ipak ostane, bolje je da joj izvadite koštice, izblendirate je i zamrznete, pa ostavite za jesen ili zimu. Uvijek je, za svaku voćku, veća korist ako je ili odmah konzumirate ili nerasječenu zamrznete, a najviše hranljivih materija gubi se kada je načetu stavimo u frižider.
A lubenica je jedna od najboljih stvari kojima možete da se počastite ljeti jer se sastoji od 90 odsto vode, pa ćete vas hidrirati i osvježavati. Zbog tog njenog svojstva je idealna i za dijete, a puna je hranljivih stvari poput vitamina A i C, betakarotena, likopena, gvožđa, cinka i mnogih minerala.
Posjeta : 1349