0
"Državni udar"
Državu šamaraju - javno!

    Jučerašnji pretres u Viem sudu, u kojem je u toku postupak za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. donijelo je nesvakidašnje scene, nezamislive u demokratskim i državama vladavine prava. Drskost dvojice optuženih, Andrije Mandića i Kneževića javno iskazana prema sudu, tužioci i pripadnicima ministarstva unutrašnjih poslova, najblaže rečeno, zaprepastila je sve civilizovane, obrazovane, demokratske svjedoke. Iako su obojica udaljena do kraja dokaznog postupka, ostao je utisak "ljudi moji, je li to moguće?". Državu Crnu Goru šamaraju, koliko god to bili niski udarci, oni koji pred njom treba da odgovaraju.

Optuženi Mandić povišenim tonom upozorava sud da se njemu ne može tako obraćati!!! Prije toga, glavnom specijalnom tužiocu (in)direktno je psovao majku. Odmah mu se pridružuje Knežević, koji se zalijeće prema sudskom vijeću, poručujući da im predsjednica sudskog vijeća neće izigravati razrednog starješinu i da se niko neće tako ponašati prema liderima "Demokratskog fronta". Uzgred, već osuđeni na četiri mjeseca zatvora za ometanje policajca u službenoj dužnosti, koji ne priznaje institucije ove države, opire se izvođenju iz sudnice, a pri izlasku ne propušta da se povišenim tonom obrati i glavnom specijalnom tužiocu. Prethodno, upravo za tu kaznu navodi da mu je nuđeno da plati 10 000 eura i da neće ići u ZIKS.
   
Najzad, ovo njima nije prvi putda se tako ponašaju. Naprotiv, obojica su zbog remećenja discipline i vrijeđanja suda već bili udaljeni do kraja saslušanja svjedokka saradnika. Zalijetali su se pristalice "DF" i na premijera i na kolege poslanike. Agresivno su intonirana i njihova saopštenja i svakodnevne konferencije za novinare. Prvo, pod zaštitom poslaničkog imuniteta, a kasnije i bez njega, "front" je stalno u sukobu sa državom.
    Svakako, nije juče trebalo jače pokazati snagu države. Jučerašnji incident mogao se spriječiti ranije, adekvatnim reagovanjem na postupanja ove političke organizacije. Tada bi se optuženi u sudnici ponašali kako je to jedino i moguće, a ne kao huligani na ulici i fudbalskim takmicama.



B.Čukić

Posjeta : 1689