1
Komentar TVCG o zloupotrebama položaja i sankcionisanju
Ima li dvostrukih aršina u istragama?

    Posljednjih godina u Crnoj Gori policija je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapsila više osoba, političara, čelnika opština, koji su bili osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja. S druge strane, postoje slučajevi kada protiv osimnjičenih za isto krivično djelo nijesu primjenjivane iste mjere. TVCG je istraživala da li se primjenuju dvostruki aršini u zavisnosti od političkog ili nekog drugog svojstva osumnjičenih.

Zbog zloupotrebe službenog položaja, u Crnoj Gori je posljednjih godina uhapšeno više gradonačelnika po nalogu Specijalnog tužilaštva.
Policija je hapsila od Budve do Berana. Tako je u decembru 2010. uhapšen tadašnji gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, četiri godine kasnije, još jedan čelnik budvanske Opštine, Lazar Rađenović, u septembru naredne, bivši gradonačelnik Bara Žarko Pavićević, a u martu ove godine, bivši predsjednik beranske Opštine, Vuka Golubović.
Da status osumnjičenog ima još jedan bivši gradonačelnik, ovog puta Podgorice, Miomir mugoša, potvrđeno nam je iz Dpecijalnog tužilaštva. Naredba o sprovođenju istrage donijeta je za slučaj “Carine”. Mugoša je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja, ali postoji razlika, u odnosu na pomenute gradonačelnike koji su sumnjičeni za to krivično djelo - oni su bili uhapšeni.
- Događa se u praksi da funkcija jednog lica koji je osumnjičen ili okrivljen ili optužen za neko krivično djelo ima prevagu nad ostalim ovim krivično pravnim elementima - ako je neko političar funckioner bilo što, on ne bi trebao da trpi iz te pozicije određene privilegije - kazao je za TVCG advokat Branislav Lutovac.
Dodaje da svaki slučaj ima svoje specifičnosti, ali da profesija i lična svojstva osumnjičenog ne smiju biti ispred načela pravičnosti.
- Znači da se ne primjenjuje pravo parcijalno ad persona nego da se na sve učesnike u postupku postupa na jednaki način - nagalšava Lutovac.
Predsjednika plavske Opštine, Orhana Šahmanovića, Viši sud je u martu ove godine osudio na godinu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, tu odluku preinačio je Apelacioni sud i vratio je prvostepenom organu na ponovno odlučivanje.
- Mislim da ne treba da ima dvostrukih aršina, jer kao predsjednik Opštine i predsjednik stranke sam govorio da ne tražim da budem privilegovani predsjednik - kaže Šahmanović.
Na jednak način ni mediji ne tretiraju iste slučajeve. Dok neko sa statusom osumnjičenog ne zadobije ni vrijednost pomena, drugi kao Šahmanović budu, kako kaže, već osuđeni.
- Ja sam imao jedan linč, medijski linč. Po pet minuta je u njihovim informativnim emisijama bila informacija o tome kako jedan kriminalac pod znaicima navoda O.Šahmanovic oslobodio investitora za dvije hiljade i sto eura - priča Šahmanović.
Specijalno tužilaštvo pitali smo zašto se različito postupa u odnosu na osumnjičene gradonačelnike, za ista krivična djela. Zašto neko bude uhapšen a drugi ipak ne, odgovor nijesmo dobili.




Posjeta : 1821