1
Neobičan dodatak jelima koji je na dohvat ruke
Za dobar vid i zdrave kosti - praziluk!

    Neobičan dodatak jelima koji je na dohvat ruke, praziluk će odlično uticati i na vaš vid, baš kao i na vaše kosti koje će u njemu naći odličnog saveznika.

Praziluk sadrži značajne količine kempferola, prirodnog flavnola iz porodice plavnoida. Mnoge studije navode da upravo zbog toga praziluk smanjuje rizik od hroničnih bolesti, posebno od raka. Takođe potpomaže i kardiovaskularni sistem štiteći dodatno naše krvne sudove.
Osim toga, praziluk je odličan izvor vitamin A, koji poboljšava vid i jača imuni system, a sadrži i vitamin K važan za naše kosti, kao i mangan.
Praziluk takođe sadrži i vitamin B6, koji smanjuje nivo homocisteina u krvi, pa tako reguliše nivo ove neproteinske aminokiseline koja se povezuje sa srčanim oboljenjima, stvaranjem krvnih ugrušaka i srčanim udarima.
Kada je priprema praziluka u pitanju, oko toga postoje različita mišljenja. I upravo je način kuvanja glavni razlog zbog kojeg mnogi odbijaju da jedu praziluk.
Naime, iako predstavlja odličan dodatak jelima, ukoliko nije dovoljno kuvan može imati neprijatan ukus. Zbog toga se savetuje da praziluk ne treba često „povezivati” sa vodom, a prilikom kuvanja čorbi dovoljno je ubaciti svega nekoliko sitnih kolutova.
Prženi praziluk može biti odličan hrskavi dodatak jelima, bilo da su u pitanju azijske nudle ili jednostavan rižoto. Dovoljno je da ih dinstate na maslacu i ubrzo će dobiti sladak ukus.
U takvom stanju odlično je da ih poslužite sa pastom, šunkom, sirom i paradajzom, ili da ih pomešate sa krompir pireom i servirate kao prilog uz grilovane kobasice ili ribu.
Posjeta : 1595