3
Današnji slogan "Gradovi bez duvanskog dima"
Ugasite cigaretu - Dan bez duvanskog dima!

    Internacionalni dan bez duvanskog dima, 31. januar, ove godinoe obilježava se pod sloganom "Gradovi bez duvanskog dima".

Cilj obilježavanja je skretanje pažnje na činjenicu da raste broj gradova u svijetu koji su usvojili i sproveli zakone kojima se zabranjuje pušenje na svim radnim i javnim mestima.
Stotine gradova u svijetu uspešno sprovode zakon kojim se zabranjuje pušenje na svim zatvorenim javnim i radnim mjestima, a među njima su i Njujork, Meksiko Siti i Buenos Ajres.
U mnogim zemljama, zaštita od izloženosti duvanskom dimu na radnim i javnim mestima postignuta je gotovo u potpunosti zahvaljujući zakonima u gradovima i na lokalnom nivou, kao na primer u Kanadi, Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama.
Stručnjaci tvrde da nijedna naučna studija nije utvrdila negativan ekonomski uticaj zakona koji zabranjuju pušenje na javnim i radnim mjestima. Dokazano je da ovakvi zakoni imaju neutralan ili pozitivan uticaj na poslovanje, uključujući i one koji posluju u ugostiteljstvu, navedeno je u saopštenju.
U Srbiji još nema nijednog grada bez duvanskog dima, a po definiciji je to grad koji je sproveo zakone kojima se zabranjuje pušenje u zatvorenim prostorima (radnim mjestima), svim zatvorenim javnim mjestima i javnom prevozu, bez ili sa veoma malo izuzetaka.
Većina građana u našoj zemlji podržava primjenu Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Od usvajanja zakona je porastao broj onih koji su zbog ograničenja mogućnosti pušenja na javnim mjestima smanjili broj cigareta, a manje je i onih koji su na radnim mjestima i u školama izloženi duvanskom dimu.
Svaki peti građanin Srbije smatra da treba povećati kontrolu primjene Zakona kako bi se on bolje poštovao.
Među aktivnostima koje je potrebno sprovoditi u gradovima u Srbiji su potpuna primjena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, Zakona o oglašavanju i Zakona o zaštiti potrošača, ocijenili su stručnjaci GZJZ.
Oni ističu da je potrebno više učiniti da sva javna i radna mjesta budu bez duvanskog dima, bez izuzetaka kao što su barovi, kafići i restorani i da se zabrani pušenje na otvorenom, na primjer na stadionima.




Posjeta : 1618