3
DanaŔnji slogan "Gradovi bez duvanskog dima"
Ugasite cigaretu - Dan bez duvanskog dima!

    Internacionalni dan bez duvanskog dima, 31. januar, ove godinoe obilježava se pod sloganom "Gradovi bez duvanskog dima".

Cilj obilježavanja je skretanje pažnje na ĆØinjenicu da raste broj gradova u svijetu koji su usvojili i sproveli zakone kojima se zabranjuje puÅ”enje na svim radnim i javnim mestima.
Stotine gradova u svijetu uspeÅ”no sprovode zakon kojim se zabranjuje puÅ”enje na svim zatvorenim javnim i radnim mjestima, a meĆ°u njima su i Njujork, Meksiko Siti i Buenos Ajres.
U mnogim zemljama, zaÅ”tita od izloženosti duvanskom dimu na radnim i javnim mestima postignuta je gotovo u potpunosti zahvaljujuƦi zakonima u gradovima i na lokalnom nivou, kao na primer u Kanadi, Australiji i Sjedinjenim AmeriĆØkim Državama.
StruĆØnjaci tvrde da nijedna nauĆØna studija nije utvrdila negativan ekonomski uticaj zakona koji zabranjuju puÅ”enje na javnim i radnim mjestima. Dokazano je da ovakvi zakoni imaju neutralan ili pozitivan uticaj na poslovanje, ukljuĆØujuƦi i one koji posluju u ugostiteljstvu, navedeno je u saopÅ”tenju.
U Srbiji joŔ nema nijednog grada bez duvanskog dima, a po definiciji je to grad koji je sproveo zakone kojima se zabranjuje puŔenje u zatvorenim prostorima (radnim mjestima), svim zatvorenim javnim mjestima i javnom prevozu, bez ili sa veoma malo izuzetaka.
VeƦina graĆ°ana u naÅ”oj zemlji podržava primjenu Zakona o zaÅ”titi stanovniÅ”tva od izloženosti duvanskom dimu. Od usvajanja zakona je porastao broj onih koji su zbog ograniĆØenja moguƦnosti puÅ”enja na javnim mjestima smanjili broj cigareta, a manje je i onih koji su na radnim mjestima i u Å”kolama izloženi duvanskom dimu.
Svaki peti graĆ°anin Srbije smatra da treba poveƦati kontrolu primjene Zakona kako bi se on bolje poÅ”tovao.
MeĆ°u aktivnostima koje je potrebno sprovoditi u gradovima u Srbiji su potpuna primjena Zakona o zaÅ”titi stanovniÅ”tva od izloženosti duvanskom dimu, Zakona o oglaÅ”avanju i Zakona o zaÅ”titi potroÅ”aĆØa, ocijenili su struĆØnjaci GZJZ.
Oni istiĆØu da je potrebno viÅ”e uĆØiniti da sva javna i radna mjesta budu bez duvanskog dima, bez izuzetaka kao Å”to su barovi, kafiƦi i restorani i da se zabrani puÅ”enje na otvorenom, na primjer na stadionima.




Posjeta : 1699