2
Å ta jesti i piti na tropskim temperaturama
Najbolje je - jesti salate!

    U ljetnjim mjesecima, kada temperature èesto prelaze 35 stepeni, vrlo je važno voditi raèuna o ishrani i piæu, upozoravaju lekari.
Hrana treba da bude lagana, ne previše bogata kalorijama i lako svarljiva.Preporuèuje se hrana bogata proteinima i ugljenim hidratima, bez previše masnoæa.

Dobri su voæni deserti s kisjelom pavlakom, kisjelim mlijekom ili jogurtom, lagano hladni i osvježavajuæi. Treba jesti dosta variva, povræa, a u obzir može da doðe i supa, ali retka i blago posoljena.
   Meso i riba moraju da budu svježi. Ribu treba Å¡to prije termièki obraditi, marinirati ili smrznuti. Pogotovo plava riba ne smije da se ostavi da stoji na toploti.
Plavu ribu na pijacama nije dobro kupovati poslije 10 sati,ako joj nije osigurano stalno držanje na ledu. U staroj Austriji žandari su ribu na tržnicama poslije 11 sati polivali plavom tinkturom kako bi je oznaèili da se više ne bi mogla prodavati.
Suhomesnate proizvode ljeti treba izbegavati, naroèito polutrajne. Tvrdi sirevi takoðe su bolji od mekih. Sve ono što ima više teènosti u sebi ljeti se lakše kvari.
Buduæi da se dosta znojimo, gubimo i minerale, odnosno soli. Njih možemo nadoknaditi iz voæa i mlijeènih proizvoda poput sireva, kisjelih mlijeka i jogurta. Salate su odlièna ljetnja hrana, jer sadrže potrebne minerale i vitamine. Treba ih oprati i zakisjeliti siræetom najmanje 20 minuta prije konzumacije. Buduæi da se kuvanjem uništava vitamin C, treba ga nadoknaditi limunovim sokom ili salatama koje su zakiseljene limunom. On se veæ tokom ljeta treba da poène skupljati za zimu i doba gripa, a ne u zadnji èas u èajevima sa limunom.
   Trajne konzerve su u principu vrlo sigurne, meðutim, treba ih odmah potroÅ¡iti, èim se otvore. Sladoled je dobar za rashlaðivanje. Iako ima dosta kalorija, ima i puno bjelanèevina Å¡to je dobro za djecu, pa nema razloga da se im se brani. Djeca mogu jesti i rashlaðene pudinge.
Dobro je piti dosta prirodnih sokova poput limunada. Uopšteno se preporuèuju blago zakiseljeni napici. Treba piti dosta teènosti kako bi se hidriralo tijelo. U koncentrisanoj mokraæi lako se stvaraju bubrežni kamenci.Osvježavajuæe piæe iz frižidera neæe da smeta, a može da se skuva i blagi èaj koji se lagano zasladi i potom se ohladi u frižideru.
Alkohol je dozvoljen, ali u malim kolièinama - do pola decilitra žestokog piæa. Pivo se može konzumirati, ali samo nakon jela jer brzo ošamuæuje. Takoðe je i jak diuretik, pa izgubljenu teènost treba nadoknaditi.




Posjeta : 1725