2
Šta jesti i piti na tropskim temperaturama
Najbolje je - jesti salate!

    U ljetnjim mjesecima, kada temperature često prelaze 35 stepeni, vrlo je važno voditi računa o ishrani i piću, upozoravaju lekari.
Hrana treba da bude lagana, ne previše bogata kalorijama i lako svarljiva.Preporučuje se hrana bogata proteinima i ugljenim hidratima, bez previše masnoća.

Dobri su voćni deserti s kisjelom pavlakom, kisjelim mlijekom ili jogurtom, lagano hladni i osvježavajući. Treba jesti dosta variva, povrća, a u obzir može da dođe i supa, ali retka i blago posoljena.
   Meso i riba moraju da budu svježi. Ribu treba što prije termički obraditi, marinirati ili smrznuti. Pogotovo plava riba ne smije da se ostavi da stoji na toploti.
Plavu ribu na pijacama nije dobro kupovati poslije 10 sati,ako joj nije osigurano stalno držanje na ledu. U staroj Austriji žandari su ribu na tržnicama poslije 11 sati polivali plavom tinkturom kako bi je označili da se više ne bi mogla prodavati.
Suhomesnate proizvode ljeti treba izbegavati, naročito polutrajne. Tvrdi sirevi takođe su bolji od mekih. Sve ono što ima više tečnosti u sebi ljeti se lakše kvari.
Budući da se dosta znojimo, gubimo i minerale, odnosno soli. Njih možemo nadoknaditi iz voća i mliječnih proizvoda poput sireva, kisjelih mlijeka i jogurta. Salate su odlična ljetnja hrana, jer sadrže potrebne minerale i vitamine. Treba ih oprati i zakisjeliti sirćetom najmanje 20 minuta prije konzumacije. Budući da se kuvanjem uništava vitamin C, treba ga nadoknaditi limunovim sokom ili salatama koje su zakiseljene limunom. On se već tokom ljeta treba da počne skupljati za zimu i doba gripa, a ne u zadnji čas u čajevima sa limunom.
   Trajne konzerve su u principu vrlo sigurne, međutim, treba ih odmah potrošiti, čim se otvore. Sladoled je dobar za rashlađivanje. Iako ima dosta kalorija, ima i puno bjelančevina što je dobro za djecu, pa nema razloga da se im se brani. Djeca mogu jesti i rashlađene pudinge.
Dobro je piti dosta prirodnih sokova poput limunada. Uopšteno se preporučuju blago zakiseljeni napici. Treba piti dosta tečnosti kako bi se hidriralo tijelo. U koncentrisanoj mokraći lako se stvaraju bubrežni kamenci.Osvježavajuće piće iz frižidera neće da smeta, a može da se skuva i blagi čaj koji se lagano zasladi i potom se ohladi u frižideru.
Alkohol je dozvoljen, ali u malim količinama - do pola decilitra žestokog pića. Pivo se može konzumirati, ali samo nakon jela jer brzo ošamućuje. Takođe je i jak diuretik, pa izgubljenu tečnost treba nadoknaditi.




Posjeta : 1651